Şeful operaţiunilor umanitare ONU a sosit în Alep. Şase camioane cu ajutoare au intrat în zona calamitată din Siria

Şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Martin Griffiths, a sosit luni în oraşul sirian Alep, pe fondul criticilor legate de întârzierea furnizării ajutoarelor internaţionale pentru populaţia din nordul Siriei în urma cutremurelor devastatoare care au lovit regiunea în urmă cu o săptămână, transmite DPA, citată de Agerpres.

13 Februarie 2023, 14:15 Știrile TVR |

Martin Griffiths / FOTO: Twitter Martin Griffiths

”Lipsa adăpostului şi a hranei după un cutremur şi revenirea prematură în structuri instabile pot avea efecte medicale catastrofice asupra populaţiei vulnerabile”, a declarat Societatea medicală americano-siriană (SAMS), care oferă asistenţă medicală sirienilor în zonele controlate de opoziţie.

Abu Majed, voluntar în cadrul organizaţiei de salvare ‘Căştile Albe’, a declarat la Idlib că oamenii preferă să se întoarcă în locuinţele avariate de cutremur în loc să aştepte ridicarea adăposturilor, în pofida faptului că au fost avertizaţi asupra riscurilor existente.

ONU a anunţat luni că şase camioane intră în prezent în zona calamitată, transportând în special corturi.

În comparaţie cu răspunsul internaţional din Turcia vecină, numeroase persoane sinistrate din Siria simt că ajutorul este prea mic şi prea lent. Primul transport de ajutoare internaţionale a sosit în Siria abia joi, camioanele trecând din Turcia prin singurul punct de tranzit frontalier deschis între cele două ţări, cel de la Bab al-Hawa.

Majed a adăugat că aproximativ 20 de familii se adăpostesc într-un cort de campanie, acesta fiind principalul motiv pentru care oamenii preferă să-şi rişte vieţile prin revenirea în casele avariate de seism.

Martin Griffiths a recunoscut duminică pe Twitter: ”Poporul sirian se simte abandonat (pe bună dreptate) şi aşteaptă ajutorul internaţional care încă nu a sosit”.

Bilanţul seismului puternic ce a lovit Turcia şi Siria la 6 februarie a crescut luni dimineaţă la 35.225 de morţi, conform celor mai recente rapoarte oficiale, potrivit AFP. Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a ucis 31.643 de persoane în sudul Turciei, a declarat luni Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă. Autorităţile siriene au anunţat 3.581 de morţi în această ţară.

Source

Distribuie știrea