Șeful suspendat al Serviciului de informații externe din Danemarca, pus sub acuzare pentru divulgarea de informații ultrasecrete

Lars Findsen / FOTO: Wikipedia

Lars Findsen, care a dezminţit că ar fi încălcat legea, este acuzat că a transmis secrete de stat “înalt clasificate” către 6 persoane, între care doi jurnalişti.

El ar fi făcut acest lucru pe parcursul unei perioade de 16-17 luni, chiar în timp ce era suspendat din funcţie din cauza unei anchete separate.

Pentru acuzaţiile care i se aduc acum, Findsen ar putea fi condamnat cu 4 ani de închisoare, a menţionat procurorul.

Lars Findsen a fost arestat în decembrie și a fost pus în libertate în februarie.

În mai, Ministerul danez al Justiţiei anunţa inculparea unui alt fost înalt responsabil, fostul ministru al Apărării, Claus Hjort Frederiksen, tot sub acuzaţia de divulgare secrete de stat.

Acuzaţiile exacte nu au fost făcute publice, dar Frederiksen a dat de înţeles atunci presei locale că ele se bazează pe declaraţiile sale publice despre un acord secret de supraveghere între Danemarca şi Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a Statelor Unite.

Cele două cazuri au scos la iveală un scandal în domeniile informaţiilor care a tulburat Danemarca, inclusiv prin dezvăluirea despre cum NSA a folosit date daneze pentru a spiona oficiali de rang înalt din ţări vecine.

Source