Semnalează prima barză sosită la cuib cu ajutorul aplicației Uite barza!

Aplicația Uite barza! este gratuită și disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS și poate fi folosită de orice persoană care deține un smartphone și dorește să înregistreze primele berze sosite la cuib. (excepție fac telefoanele mobile care nu au acces la serviciile Google, precum Huawei), transmite SOR.

28 Martie 2023, 11:38 (actualizat 28 Martie 2023, 11:42) Știrile TVR |

FOTO: thedodo.com

Aplicația Uite barza! este gratuită și disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS și poate fi folosită de orice persoană care deține un smartphone și dorește să înregistreze primele berze sosite la cuib. (excepție fac telefoanele mobile care nu au acces la serviciile Google, precum Huawei).

Cum folosiți aplicația?

Când ajungeți în dreptul unui cuib de barză, deschideți aplicația și GPS-ul telefonului (locația). Poziția cuibului trebuie marcată exact lângă stâlp (sau alt suport) și nu de la distanță sau din mașină.

După ce înregistrați locația unde vă aflați, este important să completați câteva informații pe care vi le solicită aplicația: barză solitară sau pereche fără pui, pe ce fel de construcție este amplasat cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol.

În plus, pentru validarea observației aplicația vă cere să faceți o fotografie în care să se vadă barza pe cuib. Salvați datele în telefon și le puteți trimite atunci când aveți o conexiune bună la internet.

„Pentru a vedea dacă într-adevăr berzele au început să vină sau nu mai devreme din migrație avem nevoie de date strânse pe o perioadă lungă de timp. Totodată, este important să știm că singurele date care pot fi folosite de către biologii SOR sunt cele legate de sosirea păsării la cuib, și nu informații despre berzele observate pe câmp când se hrănesc. Așadar, îi chemăm pe toți iubitorii de păsări și natură alături de noi și în luna martie, nu doar în lunile de vară, atunci când organizăm deja tradiționalul recensământ al berzelor. Ne bazăm pe sprijinul lor în observarea acestor carismatice păsări, care cuibăresc aproape de noi în localități”, a explicat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.

Proiectul Uite barza! este implementat de către SOR, cu sprijinul companiilor Enel din România.

Source

Distribuie știrea