Senatorii au votat creșterea indemnizațiilor pentru demnitari. Legea urmează să ajungă la Camera Deputaților. USR acuză coaliţia PSD-PNL-UDMR de sfidare

Senatul a adoptat majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Este vorba de indemnizațiile parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale precum și cele ale funcționarilor publici care îi deservesc pe aceștia.

21 Septembrie 2022, 14:37 (actualizat 21 Septembrie 2022, 15:24) Știrile TVR |

Pe ultima sută de metri, a fost adoptat, întâi în Comisia de Muncă, apoi astăzi, în plenul Senatului un amendament propus de UDMR prin care se majorează indemnizaţiile pentru demnitari și aleșii locali cu un procent de 15-20%, având în vedere că se va lua in calcul salariul minim pe economie din 2022, care a fost crescut. Amendamentul a fost depus la legea care prevedea majorarea salariilor anumitor categorii de bugetari o majorare care era inclusă în legea Educației.

Propunereaa fost senatorilor UDMR Turos Lorand şi Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizaţiile lunare pentru cei care ocupă funcţii de demnitate publică (alese şi numite) vor creşte de la 1 noiembrie 2022.  Coaliția de guvernare a susținut acest amendament.

Concret, cuantumul brut al indemnizaţiilor va fi stabilit prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe ţară pentru anul 2021.

USR acuză coaliția de guvernare de sfidare pentru a introdus amendamentul în ultimul moment.

”Statul trebuie să renunțe să mai bage mâna în buzunarul contribuabilului” , ”în timp ce românii se sufocă de sărăcie, politicienii se sufocă de privilegii” au fost mesajele transmise de reprezentanții USR.

Anterior, Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public.

Source