Guvernul a anunțat că a fost aprobat un nou contingent de forță de muncă, mai mare decât în anii trecuți. 100.000 de muncitori străini din afara spațiului Uniunii Europene vor veni anul acesta să lucreze în România. Astfel, angajatorii români vor avea muncitori din țări precum Nepal, Sri Lanka, Bangladesh sau Vietnam.
Mukesh Bhat, zis Muk, are 22 de ani și este din Nepal. A venit în România în urma cu un an, iar de atunci lucrează într-un restaurant din Timișoara. A început la curățenie, dar, treptat, a învățat să facă și unele preparate.
Când a plecat spre țara noastră, nu știa nimic despre România. Acum e încântat de oameni și de nivelul de trai și vrea să rămână, chiar dacă și-a lăsat toată familia în Nepal.
Mukesh Bhat, muncitor din Nepal: „În Nepal nu am avut un loc de muncă precum acesta. De aceea am venit aici. (…) Oamenii de aici sunt foarte buni. Sunt comunicativi, vorbeşti, râzi cu ei. Sunt chiar oameni buni.”
Colegii români, dar și angajatorul sunt mulțumiți de tânărul nepalez.
În ciuda procesului care poate dura chiar și 8 luni din cauza birocrației, angajatorii români apelează la străini care au aici cazarea asigurată, masa şi salariul minim pe economie, care este 3.300 de lei.
Potrivit studiilor de specialitate, România se află pe locul al doilea în Europa, după Italia, în ceea ce privește numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Aproape 8 milioane de români nici nu învață, nici nu muncesc. Mai grav este că aproape un milion și jumătate dintre ei ar putea lucra, dar nu vor să o facă.
În aceste condiții, nu este de mirare că angajatorii români caută muncitori străini.
Din 2015 și până în prezent, peste 300.000 de muncitori străini au venit să lucreze în România, iar 225.000 dintre ei au rămas aici.