Serul anti-Covid este sigur și adaptat pentru copii. Astăzi începe vaccinarea pentru categoria de vârstă 5-11 ani

26 Ianuarie 2022, 06:55 (actualizat 26 Ianuarie 2022, 08:35) |

Alexandru Rafila ministrul Sănătăţii: „Utilitatea vaccinului se păstrează, mai puțin pentru oprirea transmiterii, dar mai mult pentru prevenirea formelor complicate și prevenirea decesului. Doza este adaptată vârstei, lucru important. Vaccinul pentru copii între 5 și 11 ani nu este același cu vaccinul pentru copii mai mari sau adulți, este cu de 3 ori mai puțin ARN mesager și imunizarea se face în condiții de siguranță”

Medicii de familie îi îndeamnă pe părinți să se informeze din surse medicale sigure și să înțeleagă balanța dintre sănătate și boală și că prevenția primează.

Valeria Herdea, medic de familie, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor:  ”Este esențial să înțelegem că, în general, copiii fac forme mai simple, pe care le duc pe picioare. Dar, sunt și copii care ajung în spital, care au conditii cronice de boală cardiace, pulmonare, malformații și care pot dezolva forme severe și ajung în terapie intensivă și unii dintre ei mor. Avem și complicatii cum este sindromul inflamator multisistemic”

Schema de vaccinare este la fel ca la maturi. Copiii sunt monitorizați un sfert de oră după inoculare, iar dacă apar anumite efecte adverse, se poate administra un paracetamol, la nevoie.

Vaccinul anti-Covid se poate administra împreună cu alt ser specific copilăriei.

Copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-COVID începând de miercuri în centre dedicate.

Este disponibil vaccinul Comirnaty, produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech, deja aprobat pentru administrarea la populaţia de peste 12 ani.
Harta centrelor de vaccinare pentru copii este disponibilă la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.

Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea a precizat că programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali.

Vaccinarea se poate realiza şi fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice.

Specialiştii subliniază că:

* sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile şi pe platforma naţională de vaccinare;

* schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;

* dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme.

Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea arată că, în urma finalizării evaluării datelor ştiinţifice, a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidităţi şi care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV-2. Sursa: Agerpres

„Reglementările menţionate se bazează pe studiile de siguranţă şi recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Comirnaty. Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 micrograme) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 micrograme) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2)”, mai arată CNCAV.

Aproximativ 3.500 de copii sunt deja programați pentru administrarea serului anti-Covid.

În România, 1,2 milioane de copii între 5 și 11 ani sunt eligibili pentru vaccinarea anti-Covid. Autoritățile speră însă ca măcar 20% dintre ei să primească serul.

Source

Distribuie știrea