Sezon nou, probleme vechi pe litoral. Operatorii de plajă vor avea prea puțin timp la dispoziție pentru amenajări

Sezonul estival poate începe, dacă ne uităm la temperaturile de vară din zilele precedente și dacă ținem cont de optimismul arătat de hotelieri şi agenţiile de turism. Operatorii de servicii turistice recunosc însă că mai sunt multe de făcut în stațiuni și, cel puțin deocamdată, plajele nu pot fi amenajate. Zilele libere de 1 Mai şi de Paște vor atrage zeci de mii de turişti la malul mării, cu promisiuni de distracție. Rămâne de văzut și câte vor fi îndeplinite.

Saga plajelor extinse și a licitațiilor pare fără sfârșit. Se anunță un nou sezon estival, în care operatorii de plajă vor avea prea puțin timp la dispoziție pentru a face amenajările necesare.

Chiar dacă Ministerul Turismului a dat asigurări de la începutul anului că toate sectoarele vor fi atribuite, în acest moment încă mai sunt câteva zeci neconcesionate.

George Lică, preşedintele Asociaţiei Patronale Eforia Turistică: Operatorii de plajă sunt foarte îngrijorați pentru că vor fi nevoiți să-și desfășoare activitatea fără toate avizele, ceea ce va duce la controale și sanctiuni.

George Fulina, directorul Agenţiei IMM Turism Constanţa: Se vor desfășura în curând aceste licitații. Presupunem că în luna mai. Și în iunie să le avem deja închiriate.

Până când plajele se vor umple de turiști în lunile pline de vară, hotelierii își fac calcule pentru minivacanța de 1 Mai și de Paște.

Cei mai mulți turiști sunt așteptați, că în fiecare an, în Mamaia, însă, până în acest moment, Vama Veche are cele mai multe rezervări.

Corina Martin, Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii: Nu mai vorbim doar de numărul foarte mare turiști de 1 Mai, dar și de Paști. Sunt foarte mulți români care au învățat că e frumos să vii să iei Lumină de la malul mării. Avem sute de evenimente pregătite, de la mari evenimente muzicale, de genul festival de talie internațională, până la evenimente gastronomice, petreceri în cluburi, în restaurante.

Din cele 500 de locuri de cazare de pe litoral, 200 sunt pregătite și așteaptă primii turiști.

Adi Voican, reprezentant, agenţie de turism: Prețurile la cazare pornesc de la 350-400 de lei în Mamaia, dacă este fără masă, la 2 sau 3 stele, dar poate ajunge la 3.500-4.000 de lei, dacă sunt cu mese festive, cu muzică live și cu toate mesele, la 4 sau 5 stele.

Hotelierii mai au de rezolvat și problema personalului calificat. Îi așteaptă un nou sezon în care trebuie să găsească doritori pentru locurile de muncă oferite. Operatorii de turism spun că și anul acesta se vor orienta către forța de muncă din afara țării.

Distribuie știrea