Sicriul cu trupul Reginei va fi dus de la Balmoral la Edinburgh. Charles este declarat noul rege. Doliu național în Marea Britanie. Reacțiile din toată lumea

09 Septembrie 2022, 07:15 (actualizat 09 Septembrie 2022, 11:14) Știrile TVR |

UPDATE: Drapelul Marii Britanii a fost coborât în bernă la sediul misiunii diplomatice britanice de la Bucureşti, după moartea Reginei Elisabeta.

„Steagul nostru de la Ambasada Marii Britanii de la Bucureşti a fost coborât în bernă, în memoria Majestăţii Sale, Regina Elisabeta a II-a. Ea a fost însuşi spiritul Regatului Unit, iar acest spirit va dăinui”, a notat Ambasada Marii Britanii, pe Facebook.

CITIȚI ȘI: Ziua în care Regina Elisabeta s-a ascuns de Nicolae Ceaușescu într-un tufiș

(w620) Steagul co

CITIȚI ȘI: Sir George Iacobescu, al doilea român înnobilat de Regina Marii Britanii. Primul a fost Nicolae Ceaușescu, căruia i s-au retras titlurile onorifice pentru încălcarea drepturilor omului

–-

UPDATE: Regina Elisabeta a Marii Britanii a apărut ultima dată în public în luna iulie, la inaugurarea unui centru de îngrijire. Detalii, AICI.

–-

UPDATE: Portretul Reginei Elisabeta a fost afișat în stațiile de autobuz și de metrou:

 

UPDATE: Oameni politici din toată lumea au transmis mesaje de condoleanțe familiei regale și poporului britanic.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: „Este o pierdere mare pentru Europa, pentru lume.”

Președintele american Joe Biden și soția sa au mers la Ambasada Britanică și au semnat în cartea de condoleanțe: „Am avut ocazia să o cunosc şi avea o graţie şi o decenţă incredibile.”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis condoleanțe Regelui Charles al II-lea: „Cele mai importante momente din istoria recentă a Regatului Unit sunt legate de numele Majestăţii Sale. Timp de decenii, Elisabeta a II-a s-a bucurat de dragoste, respect şi autoritate pe scena mondială.”

Mai multe declarații, AICI.

–-

UPDATE: Toata planeta și-a exprimat condoleanțe pentru regina Elisabeta a II a Marii Britanii. Luminile s-au stins simbolic la turnul Eiffel, iar steagul a coborât în bernă pe aproape întreaga planetă: Uniunea Europeană, Marea Britanie, Australia, SUA, au arătat tristețea pentru regină, a cărei domnie de peste șapte decenii, a influențat lumea. Citiți mai multe AICI.

CITIȚI ȘI: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. 70 de ani de domnie, o viață dedicată serviciului public

Suverana britanică, verișoara regelui României. Regina Elisabeta a II-a a fost prima care i-a oferit o reşedinţă Regelui Mihai după ce a fost obligat să abdice

–-

UPDATE: Presa din întreaga lume onorează memoria Reginei Elisabeta a II-a, iar jurnaliștii din întreaga lume scriu despre discreția, echilibrul, dar și modernitatea care au însoțit lunga sa domnie. Articolele din presa internațională vorbesc și despre ținutele sale colorate, care i-au dat o imagine unică printre monarhii lumii. Mai multe informații AICI.

–-

Oamenii din intreaga lume au reactionat cu emoție la decesul Elisabetei a II-a. Toți au fost extrem de impresionaţi de prestanţa şi decenţa arătate de regină timp de peste şapte decenii:

”Simt că ea este bunica tuturor, este ca bunica națiunii. E drăguț într-un fel să ne putem aduce omagiul și să fim la Londra pentru un moment ca acesta și putem să fim printre ei și să arătăm cât de mult a însemnat ea pentru noi cu adevărat” ”Nu sunt regalistă, dar cred că a fost o mamă pentru noi toți, nu-i așa? O femeie uimitoare, uimitoare. Cred că i-a ținut pe toți împreună”, au spus două femei. Mai multe reacții emoționante, AICI.

–-

Sâmbătă, trupul Reginei va ajunge la Londra, la Palatul Buckingham, unde va fi depus în Sala Tronului.

Regele Charles va începe apoi o vizita în cele patru națiuni ale Regatului – Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Luni, sicriul reginei va fi dus la catedrala Westminster, unde va sta trei zile. Funeraliile vor avea loc peste 10 zile.

Casa Regala a Marii Britanii a anunțat într-un mesaj pe site-ul său decesul reginei Elisabeta a II-a.

Postul BBC a intrerupt emisia obisnuita pentru a anuntat decesul suveranei britanice.

În urmă cu câteva momente, Palatul Buckingham a anunţat decesul majestăţii sale, regina Elisabeta a ÎI-a. Palatul tocmai a dat publicităţii un comunicat: se spune că regina a murit liniştită la Balmoral, în această după-amiază. Regele şI regina consortă vor rămâne la Balmoral în această seară şi vor reveni la Londra mâine (n.red. vineri).

Astfel, prințul Charles devine automat rege și va avea titulatura Regele Charles al treilea.

De asemenea, Casa Alba a transmis consoleanșț familiei regale britanice. Vestea decesului a venit chiar în timpul unei conferințe de presă a purtătorului de cuvânt al Casei Albe.

Karine Jean – Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: Ei bine, ok, aşadar, (decesul reginei) a fost confirmat. (…) Aşa cum am spus anterior, gândurile noastre merg spre membrii familiei reginei, spre poporul Marii Britanii.

De asemenea, premierul Marii Britanii, Liz Truss, care a fost investit n funcțe de Regina Marii Britanii a regretat decesul suveranei și a spus că suverana a oferit stabilitatea și forța de care regatul avea nevoie.

La reședința premierului britanic, drapelele Marii Britanii au fost coborâte în bernă. Și la Palatul Buckingham, steagul a coborât, în semn de doliu. Guvernul de la Londra a anunțat deja că perioada de doliu național este de 10 de zile.

Mesaje de condoleanțe au început să vină din toată lumea, de la președintele Ucrainei, de la cel al Franței și alți șefi de stat, printre care și președintele României, dar și de fostul președinte american Bill Clinton.

În timpul zilei de joi, un anunț al Casei Regale pe care specialiștii l-au considerat neobișnuit i-a adus degrabă la Balmoral pe Charles, noul rege al Marii Britanii, prinții Andrew, Eduard și prințesa Ana.

După evaluarea de joi dimineaţă medicii reginei s-au declarat îngrijoraţi în legătură cu sănătatea Majestăţii sale şi i-au recomandat să rămână sub supraveghere medicală.

Lindsay Hoyle, purtătorul de cuvânt al Parlamentului: Vreau să spun ceva legat de anunţul pe care

tocmai l-am văzut despre Majestatea Sa. Ştiu că vorbesc în numele întregii Camere când spun că îi urăm Majestăţii Sale cele mai bune gânduri şi că ea şi Familia regală sunt în gândurile şi rugăciunile noastre în acest moment.

Deși ploua teribil la Londra, oamenii au venit la palatul Buckigham ca să se roage pentru sănătatea Reginei.

Regina a fost la Castelul Balmoral din Scoția de la începutul verii. De altfel acolo l-a primit pe Boris Johnson care i-a înmânat demisia și tot acolo a primit-o și pe Liz Truss pentru a-i încredința mandatul de premier.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea