În ciuda faptului că se întâmplă an de an, schimbarea orei, primăvara și toamna, rămâne o neplăcere pentru oamenii matinali, pentru cei nocturni și pentru oricine are un ritm circadian, de aceea multe voci fac referire la necesitatea stabilirii un fus orar permanent.
Dar, dacă ar exista un loc unde poți selecta în ce fus orar vrei te afli? Și asta doar declarând că este ora 8 dimineața și vrei să iei un mic dejun rapid înainte de a te răzgândi cu privire la oră și să stabilești apoi că, de fapt, este 3 dimineața și a trecut de mult ora de culcare. Pare un loc rupt din filmele SF, dar vestea bună este că există un astfel de loc și, așa cum probabil ați ghicit, este frig acolo.
La polii planetei, ziua și noaptea nu sunt atât de distincte cum sunt mai aproape de ecuator, scrie iflscience.com
De fapt, datorită modului în care este înclinată planeta, dacă ai privi în sus și ai vedea răsăritul la Polul Sud, asta ți-ar spune doar că este luna august, septembrie sau octombrie, ceea ce nu te ajută prea mult să răspunzi la întrebarea „este timpul să merg la lucru?”. Practic nu poți determina, nici măcar cu aproximație, cât este ceasul, atunci când privești cerul.
Totuși, modul în care funcționează timpul depinde de partea planetei pe care te afli.
Deși nu există rezidenți permanenți în Antarctica, în timpul verii, aproximativ 5.000 de oameni – cercetători și personal de suport – operează în stațiile de cercetare pe continent, iar în timpul iernii, aproximativ 1.000. Ei au început chiar să adopte propriul lor accent.
Din motive practice – de exemplu, pentru a stabili dacă este timpul să dormi sau să lucrezi – ei trebuie să cadă de acord asupra propriilor fusuri orare.
Astfel, în Antarctica, fusurile orare sunt de obicei setate pentru a corespunde cu fusul orar al țării care operează sau aprovizionează stațiile de cercetare. Pentru unii, aceasta poate implica și schimbarea ceasurilor de două ori pe an, datorită orei de vară.
La Polul Sud, stația Amundsen-Scott operează pe ora Noii Zeelande (GMT +12 ore), iar vizitatorii adoptă de obicei acest fus orar.
În Arctica, fusul orar este stabilit de căpitanul navei, conform timeanddate.com. Aceasta a dus la situații ciudate în care navele de aprovizionare operează în fusuri orare complet diferite față de navele pe care le aprovizionează.
Astfel, zona de la Poli rămâne locul de pe Pământ unde poți alege propriul fus orar, presupunând că ești căpitanul propriei tale nave.