Singurul producător tradiţional de şvaiţer din România este în Bucovina

Şvaiţerul, celebra brânză elveţiană, îşi face loc încet, dar sigur pe mesele românilor. Însă puţini ştiu că România are deja o tradiţie de două secole în producerea acestei specialităţi. O antreprenoare din Bucovina s-a gândit să reînvie tradiţia cu utilaje moderne şi reţete originale din ţara Cantoanelor.

28 Noiembrie 2021, 19:21 |

Deşi pare o activitate a ultimilor ani, şvaiţerul se prepară după reţete austriece şi elveţiene în Ţara Dornelor din secolul al 19-lea. Gustoasa brânză cu găuri a fost produsă şi în perioada comunistă dar apoi obiceiul s-a pierdut. Sunt însă şi antreprenori curajoşi care încearcă să reia tradiţia.

Pentru prelucrarea corectă a laptelui a fost nevoie de un cazan uriaş de cupru adus special din Germania. Ulterior, roţile de brânză de 30 de kilograme îşi desărvârşesc gustul în camere speciale.

Brânzeturile de la Şaru Dornei sunt vândute online sau în băcănii alături de brânză de tip raclette, o altă specialitate care devine tot mai populară printre consumatorii români.

Source

Distribuie știrea