Lansat în urmă cu 5 luni, sistemul de garanţie-returnare încă dă rateuri. Locuitorii satelor şi oraşelor mai mici nu prea au unde să ducă ambalajele pentru a-şi recupera banii opriţi de comercianţi și sunt nevoiți să facă drumuri la supermarketurile din alte localități. Aici, surpriză, unele aparate stau blocate cu zilele. Pentru a rezolva situaţia Ministerul Mediului vrea să schimbe regulile, astfel încât clienții să predea ambalajele manual, dacă automatele sunt pline.
La sate, dar și în alte localități, clienții micilor magazine nu prea au unde să ducă ambalajele care poartă marca de garanție și returnare. Dacă vor să recupereze cei 50 de bani pentru fiecare recipent trebuie să meargă la supermarketurile din orașele mai mari. Dar nici acolo nu au garanția că rezolvă problema.
Dacă nu au automate, micile magazine ar trebui să colecteze recipientele în saci speciali și să înapoieze banii oamenilor. Sunt obligați să se înregistreze în acest program și să înființeze puncte de returnare. Ba chiar se pot asocia ca să le vină mai ușor.
Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România: Sacii vin foarte repede, în patru, cinci zile, dacă îi comanzi. În sistem te integrezi automat prin internet. Trebuie un pic de voință. Să verifice în ghidul de bune practici ce are de făcut, că nu e așa de complicat. Dacă ai minim trei saci mășina vine. Într-adevăr vine după două sau trei zile, patru zile.
Pentru a evita să se înscrie în sistemul de garanție-returnare, unii dintre micii comercianți vând doar produse care nu au deocamdată marca SGR pe ambalaje. Sunt însă din ce în ce mai puține.
Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România: Comercianții mici au încercat să amâne foarte mult intrarea în sistem, pentru că dacă nu vinzi produse care sunt integrate în sistemul SGR nu ești obligat să și primești ambalaje cu sigla SGR. Dar lucrul ăsta nu se va mai putea întâmpla pe viitor.
![Mircea Fechet, ministrul Mediului](https://tvrinfo.ro/wp-content/uploads/2024/03/mircea-fechet-conferinta-02-265x173.jpg)
Recent, ministrul Mediului a anunțat că va propune Guvernului să oblige magazinele să preia manual recipientele aduse de clienți, în cazul în care automatele sunt pline. Iar banii să fie plătiți pe loc.
Măsura vine după ce au fost semnalate nenumărate situații în care aparatele nu puteau colecta ambalajele pentru că erau pline ochi. Pe lângă aceste probleme, unii producători fac presiuni în instanță și în Parlament pentru a ieși din Hora Reciclării.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Dacă unii comercianți aleg să nu respecte legea este exclusiv responsabilitatea lor și probabil că vor da socoteală în consecință exact așa cum scrie în lege.
În februarie au fost puse pe piață aproape 300 de milioane de ambalaje SGR. 22 de milioane au fost returnate.