„Este imposibil să ieși de acolo acum”, a spus Serhi Haidai. „Este posibil din punct de vedere fizic, dar este foarte periculos din cauza bombardamentelor și a luptei constante.”
„Dacă cineva ar ieși, ar avea șanse de 99% să moară”, a adăugat el.
Haidai a declarat pentru CNN că 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, sunt în prezent în uzina din estul Ucrainei.
Civilii care se adăpostesc la Azot au stocuri de hrană, dar nu au fost aprovizionați de două săptămâni, a declarat miercuri șeful administrației militare a districtului Severodonețk, Roman Vlasenko, pentru CNN. Majoritatea celor care se adăpostesc acolo sunt angajați ai fabricii, familiile lor și câțiva locuitori, a spus el.
„Ei s-au ascuns acolo de la bun început”, a spus el pentru CNN. „Există adevărate adăposturi anti-bombe acolo.”
Fabrica Azot era înainte de război unul dintre cei mai mari producători de azotat de amoniu.
„După izbucnirea războiului, producția a fost complet suspendată”, a spus compania pe site-ul său. „Rămășițele de produse finite (îngrășăminte) și substanțe chimice au fost complet eliminate de pe teritoriul întreprinderii dincolo de regiunea Lugansk.”
Haidai a declarat pentru CNN că autoritățile au încercat să-i convingă pe civilii care se adăpostesc acolo să părăsească fabrica luna trecută, înainte ca podurile să fie distruse, dar că mulți erau convinși că ar fi mai sigur să rămână pe loc.
„Nu au vrut să plece”, a spus Haidai. „Ei au crezut că este mai sigur acolo. Ultima dată când ne-am oferit să îi evacuăm a fost cu o zi sau două înainte ca primul pod să fie distrus [pe 21 mai]. Adjunctul meu a vorbit cu ei, dar din păcate nu au vrut să plece.”
El a spus că au existat mai multe cazuri de civili care au părăsit adăpostul – de exemplu, pentru a găti – și apoi au fost răniți sau uciși de focul.
Începând cu această săptămână, toate cele trei poduri principale dintre Severodoneţk și Lisichansk sunt impracticabile. Haidai a spus că încă mai există rute între orașe, dar este o distanţă mai mare de-a lungul râului Siverski Doneț.
Faptul că acele rute există, deosebește uzina Azot de uzina Azovstal din Mariupol, unde civilii și luptătorii s-au adăpostit săptămâni întregi la începutul acestui an. În acest caz, ucrainenii au fost înconjurați de forțele ruse din trei părți și de pe Marea Azov a patra.
Rusia a anunțat la începutul acestei săptămâni că va deschide un „coridor umanitar” pentru ca civilii de la uzină să se poată evacua, dar numai către teritoriul controlat de ruși la nord, nu către Lisichansk, deținut de ucrainean, la vest.
Haidai a spus că o evacuare ar fi posibilă numai dacă ar exista o încetare completă a focului, dar a fost extrem de sceptic cu privire la orice promisiuni făcute de Rusia.
În repetate rânduri, forțele ruse au încălcat promisiunile de a deschide coridoare de evacuare, au condus civili evacuați pe teritoriul lor și nu au respectat acordurile de încetare a focului.
„99% din ce spun ei sunt prostii sau minciuni”, a spus Haidai. „Dacă există o încetare completă a focului, atunci putem elimina oamenii. Dar nu-i cred pe ruși – atât cât mint, cât și-au dat cuvântul și nu l-au ținut. Există o mulțime de astfel de dovezi.”