Situaţia gorilei care trăieşte într-o cuşcă dintr-un mall din Thailanda, în atenţia internaţională

Ultima gorilă din Thailanda, Bua Noi, atrage, în continuare, mulţi vizitatori, după ce o relatare a vieții sale petrecute în cușcă într-un mall din Bangkok a ajuns pe prima pagină a ziarelor naționale și internaționale. Organizații internaționale pentru protecţia animalelor s-au alăturat apelului pentru eliberarea lui Bua Noi, însă proprietarul, Pata Zoo, insistă că gorila trebuie să rămână acolo pentru propria ei siguranță.

12 Noiembrie 2022, 11:42 (actualizat 12 Noiembrie 2022, 11:55) Știrile TVR |

Bua Noi, în traducere Micul Lotus, trăieşte închisă într-o incintă de 10 metri lățime și 20 de metri lungime, într-un mall din Bangkok.

Ea a fost cumpărată din Germania pentru 3 milioane de baht în 1992. A ajuns în Thailanda când avea doar trei ani.

Se pare că a fost achiziționată pentru a se împerechea cu un mascul de gorilă care trăia în grădina zoologică din 1983. Lucru care nu s-a întâmplat.

Grădina zoologică a fost autorizată să o păstreze pe Bua Noi deoarece a fost cumpărată înainte ca Thailanda să ratifice Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatică pe cale de dispariție.

Pata Zoo susține că gorila a avut întotdeauna cea mai bună îngrijire, ca răspuns la criticile recente. Conducerea grădinii zoologice susține că deşi funcționează în pierdere, dar nu a fost niciodată tentată să vândă gorila pentru profit.

Ministrul thailandez al Mediului a dezvăluit recent planurile de strângere de fonduri pentru ca gorila să fie scoasă din mall și trimisă înapoi în Germania.

“Am primit multe plângeri de-a lungul anilor cu privire la situația dificilă a lui Bua Noi”, a declarat ministrul. “Credem că va fi mai bine să o trimitem înapoi în Germania, să poată fi în preajma altor membri ai speciei sale, în loc să moară singură în cușca ei”.

Numai că grădina zoologică a declarat că nu va vinde primata.

Situația dificilă a lui Bua Noi a intrat pentru prima dată în atenția lumii atunci când cetățeanul australian Jody Broad a lansat campania “Salvați gorila Little Lotus” acum nouă ani.

Source