Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală lucrează în regim de avarie. Managerul unității sanitare spune că se fac eforturi pentru asigurarea serviciilor medicale, iar unii pacienți ar putea rămâne fără tratament. Pentru luna decembrie, CNAS a alocat spitalului suma de 300 de lei.
Andi Nodiț, manager Spitalul de Urgenţă Bagdasar Arseni: Suntem undeva la o treime față de acest necesar. Soluția la care nu vrem să ne gândim, dar la care probabil vom apela, va fi să trimitem rudele pacienților care au și își permit să achiziționeze medicamentele pentru a putea să le includem totuși în tratament. Evident că 300 de lei nu pot ajunge nici câteva secunde, din moment ce o zi de funcționare costă 900 mii de lei.
Angajații din casele de asigurări de sănătate au sistat plățile, la 11 zile de la declanșarea protestului la începutul lunii.
La Spitalul Județean din Drobeta-Turnu Severin, riscă să fie blocată total activitatea medicală, inclusiv plata salariilor personalului. Asta în condițiile în care unitatea sanitară are deja un deficit lunar de cheltuieli de 2 milioane de lei.
Elena Bololoi, director îngrijiri medicale, Spitalul Judeţean Drobeta-Turnu Severin: Nu mai pot fi făcute plăți de către furnizorii cu care avem relație contractuală și furnizorii ne vor bloca, nu vom avea nici medicamente, nici materiale sanitare.
Adrian Cican, managerul Spitalului Orşova: Servicii medicale înseamnă să asiguri inclusiv urgențele. Puneți-vă în situația unui pacient care trebuie să se ducă în UPU și i se spune că nu i se poate da primul ajutor, pentu că nu are x, y, z. E foarte grav.
În lipsă acută de fonduri, și medicii din Timiș vorbesc despre o situație dezastruoasă în sistem.
Stela Iurciuc, manager Spitalul CFR Timișoara: Deocamdată, avem în cont doar 25% din cât ar trebui pentru salariile din Spitalul CFR. Până la sfârșitul lunii trebuie să ne vireze și sumele pentru ambulator, respectiv pentru investigații paraclinice.
Dr. Mihai Iacob, preşedinte, Societatea Medicilor de Familie Timiş: O sistare a plăților în medicina primară va duce în lanț la alte situații, în care medicii de familie nu vor putea plăti salariile angajaților.
Și farmaciile sunt în criză, pentru că nu mai pot face plățile către distribuitori. Cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt bolnavii.
Ioana Mateescu, farmacist: Plata medicamentelor compensate și gratuite este întârziată de luni bune. E foarte posibil ca noi, către finalul anului, să fim în imposibilitatea de a mai aduce anumite medicamente. Plățile care vin sunt parțiale, nu acoperă facturile.
În lipsa rectificării bugetare, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a primit 1,7 miliarde de lei din fondul de rezervă al Guvernului, în condițiile în care solicitase peste 4 miliarde de lei.
Andrei Baciu, preşedintele CNAS: Am făcut o analiză la nivelul tutruror celor 372 de spitle publice, pe care o să o trimitem la Ministerul Sănătății. Există multiple cauze care duc la lipsa de resurse necesare, pentru care e necesară identificarea soluțiilor care nu țin numai de CNAS sau Ministerul Sănătății, ci de mai multe instituții.
Suma primită de CNAS din fondul de rezervă asigură doar acoperirea sumelor restante pe octombrie și noiembrie.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă