Situație îngrijorătoare la Zaporojie. Experții AIEA au publicat raportul după vizita la centrală. Inspectorii recomandă o zonă de securitate nucleară

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și-au anunțat concluziile vizitei la centrala nucleară într-un comunicat scris. Marți seară, raportul este prezentat în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite de către directorul Agenției, Rafael Grossi, în prezența secretarului general ONU, Antonio Guterres.

06 Septembrie 2022, 21:37 (actualizat 06 Septembrie 2022, 22:50) Știrile TVR |

Centrala de la Zaporojie

În document, experții atrag atenția că e nevoie urgentă de măsuri provizorii pentru evitarea unui accident nuclear, pe fondul avarierii unor elemente din centrală, în urma acțiunilor militare.

”Este urgent să fie luate măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear provocat de pagubele fizice cauzate prin mijloace militare”, se menţionează în documentul de 52 de pagini, cu referire la bombardamentele asupra centralei pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.

De asemenea, raportul recomandă instituirea unei zone de protecție și siguranță nucleară: ”AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să conducă la stabilirea unei astfel de zone”.

Inspectorii atrag atenția că sunt posibile erori umane, pentru că personalul lucrează sub stres, din cauza prezenței militarilor ruși.

”Bombardamentele asupra sitului şi din împrejurimi trebuie să înceteze imediat pentru a evita provocarea unor noi pagube instalaţiilor”, arată AIEA.

Source