Preşedintele slovac Peter Pellegrini a anunţat miercuri în timpul unei vizite în Republica Cehă că iniţiativa gestionată de aceasta din urmă pentru achiziţia de obuze destinate Ucrainei va beneficia şi de implicarea industriei militare slovace, deşi Slovacia a sistat ajutorul militar pentru Ucraina şi pledează pentru negocieri de pace cu Rusia, consemnează agenţiile EFE şi TASR.
Iniţiativa gestionată de Republica Cehă urmăreşte achiziţia a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm care să fie livrate Ucrainei. Circa 15 state membre ale UE şi NATO finanţează această acţiune, iar primul transport de obuze în cadrul iniţiativei a fost expediat Kievului luna aceasta.
Slovacia, cu capacităţile sale de producţie, va contribui semnificativ la succesul iniţiativei gestionate de Republica Cehă, a declarat la Praga preşedintele slovac Peter Pellegrini, după o întrevedere cu omologul său ceh Petr Pavel, un fost general care a activat în cadrul NATO şi este în prezent unul dintre politicienii europeni cei mai activi în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia.
„Slovacia şi-a sporit producţia în fabricile sale, unde muniţia de calibrele solicitate este produsă sau recondiţionată”, a precizat Pellegrini, adăugând că o proporţie semnificativă din muniţiile de artilerie care vor fi furnizate Ucrainei urmează să fie recondiţionate în fabrici din Slovacia.
După ce în octombrie anul trecut conducerea guvernului slovac a fost preluată de Robert Fico, un aliat al lui Pellegrini, Slovacia a sistat întregul ajutor militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Până atunci, fostul executiv interimar apropiat fostei preşedinte liberale Zuzana Caputova oferise Kievului mari cantităţi de arme şi muniţii, inclusiv toate cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 şi singurul sistem antiaerian S-300 din dotarea forţelor aeriene slovace. Săptămâna trecută, actualul guvern l-a acţionat în judecată pe fostul ministru al apărării Jaroslav Nad, pe care-l acuză de „trădare” pentru că a lăsat ţara fără apărare antiaeriană.
Plângerea penală împotriva fostului ministru evidenţiază tensiunile politice persistente în Slovacia şi care au culminat pe 15 mai cu o tentativă de asasinat asupra premierului social-democrat naţionalist Fico, împuşcat cu patru gloanţe de un simpatizant al opoziţiei liberale care a recunoscut motivaţia politică a atacului său, inclusiv nemulţumirea sa faţă de sistarea ajutorului militar pentru Ucraina.
În pofida încetării acestui ajutor guvernamental, Slovacia a permis în continuare companiilor cu capital privat din sectorul său al apărării să se implice în programele de asistenţă militară pentru Ucraina.