Slujbele sezoniere în străinătate, la mare căutare. Atenție însă și la alte criterii, pe lângă salariu!

Românii care vor să muncească în străinatate, pe termen scurt, au la dispoziţie mii de locuri de muncă sezoniere. Cele mai multe oferte de angajare vin din Germania, Olanda, Arabia Saudită şi Spania. Sunt în sectoare precum transport, comerţ, industrie alimentară şi turism, conform platformelor de recrutare online.

Experţii în resurse umane le recomandă însa celor interesaţi ca, pe lângă salariu, să fie atenţi la condiţiile din contract, dar și la costul vieţii din ţara în care vor să lucreze.

Ion Mocanu este din Tulcea. În ultimii 15 ani a lucrat în mai multe țări europene, precum Belgia, Olanda, Italia și Spania.

Acum pleacă în Franța pentru a munci, timp de 3 luni, pe un șantier.

Ion Mocanu: Toată lumea pleacă pentru bani. Deci ăsta e singurul, în rest nu e niciun avantaj. Familia e acasă. E greu, dar totul pentru bani.

Și Marius Baraghin, din Hârșova, și-a găsit de lucru în Belgia, pe un șantier, timp de o lună.

„Păi ne oferă cazare, singur în cameră, cu bucătărie, cu transport. (…) Am găsit și în țară, dar condițiile pe care ni le oferă în țară, 2, 3, 4 inși în cameră, nu, e altceva!”

De la începutul verii, angajatorii străini au pus la dispoziția românilor peste 3.000 de locuri de muncă în afara țării, multe pe durată determinată.

Salariile încep de la 700 de euro și ajung la 5.000 de euro pe lună, în funcție de tipul activității, potrivit anunțurilor disponibile pe platformele de recrutare.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Cele mai multe oferte de angajare sunt din Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania și Irlanda și sunt în domenii precum transporturi, retail, industrie alimentară, turism și servicii, arată un raport al unei platforme de recrutare online.

Reprezentații companiilor de recrutare spun că interesul românilor pentru munca în străinătate a rămas ridicat, chiar dacă salariile au crescut în țară.

Alexandra Badea, managerul unei companii de recrutare: „Au început acum să plece și pentru experiențe, și pentru a vedea un pic cum e viața afară. (…) Cred că temporar ajută și mai mult, pentru că e un contract determinat, în care tu te duci 3 luni, 6 luni și după aia știi că te întorci. E cumva mai confortabil mental decât să te duci de tot.”

Specialiștii în resurse umane le recomandă celor care vor să lucreze în afara țării să se documenteze cu privire la situația angajatorului.

E o imauritate foarte mare să pleci fără contract. Încearcă, pe cât posibil, să vorbești cu oameni care au mai lucrat în afară în domeniul respectiv, vezi dacă poți să găsești ceva pe internet referitor la acel angajator. Chiar cunosc oameni (…) li s-au cerut niște sume de bani, ca ulterior acei presupuși angajatori să dispară„, avertizează specialista în resurse umane Alina Iancu.

Experții de pe piața muncii le mai recomandă românilor interesați să lucreze în străinătate să se intereseze și cât de mari sunt chiriile și prețurile în țara respectivă, înainte de a accepta oferta salarială.

Distribuie știrea