• Tue. Aug 3rd, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Şomaj în creştere la persoanele peste 50 de ani. Specialiştii în resurse umane recomandă cursuri de perfecţionare

Jul 11, 2021

Aproape 270.000 de şomeri erau în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la începutul lunii iunie, conform celor mai recente date ale instituţiei. Peste 40% dintre aceştia au între 50 şi 64 de ani, categorie în care acum sunt cu 10% mai multe persoane fără ocupaţie faţă de vara trecută.

În România, rata ocupării forţei de muncă pentru persoanele cu vârsta între 55 şi 64 de ani e mai mică decât media europeană. Şi numărul de CV-uri trimise angajatorilor e mai redus decât în cazul altor categorii de vârstă, spun reprezentanţii platformelor de recrutare.

Fenomenul a luat amploare şi în alte ţări europene. De exemplu, în Spania, un sfert dintre şomerii înregistraţi anul trecut aveau peste 50 de ani.

Spaniolii de peste 50 de ani care se află mai mult de 12 luni în evidenţele unei agenţii de ocupare a forţei de muncă primesc lunar până la pensie un ajutor de până la 430 de euro, dacă demonstrează că se află în căutarea unui loc de muncă. Iar firmele care îi angajează sunt scutite de la plata impozitelor salariale aferente asigurarilor sociale timp de un an.

Şi în România, firmele care angajează persoane care se apropie de vârsta pensionarii pot primi subvenţii de la stat, în anumite condiţii.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *