Costul nivelului de trai, sănătatea şi educaţia sunt principalele probleme care îi îngrijorează pe români. Datele apar în cel mai recent eurobarometru făcut public de Comisia Europeană. O altă îngrijorare vizează situaţia internaţională, în contextul războiului din Ucraina. Românii nu sunt prea optimişti nici în privinţa viitorului, nu au aşteptări la o schimbare în bine a vieţii lor, nici a situaţiei economice, iar o treime consideră că următorul an va fi şi mai dificil.
Creșterea costului de trai reprezintă cea mai mare problemă pentru români, însă aceștia își manifestă îngrijorarea pentru întreaga situație economică, arată datele Eurobarometrului Standard. 51% dintre români sunt îngrijorați de situația personală afectată de inflație, creșterea prețurilor și costul nivelului de trai, 53% de situația națională, iar 30% de cea de la nivel european. Pe plan personal și național, situația financiară proprie și cea economică a țării se clasează pe locul doi, urmate de sănătate. Față de anul trecut a scăzut numărul românilor care cred că situația lor financiară este una bună.
25% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani declară că sunt îngrijorați cu privire la sistemul educațional, în timp ce pentru 34% dintre cei cu vârste între 65 şi 74 de ani pensiile sunt a doua mare îngrijorare, după nivelul de trai.
În contextul crizei energetice și a exploziei prețurilor, 64% dintre români declară că au luat măsuri pentru a-și reduce consumul de energie sau că intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat. Deși peste jumătate dintre români se declara mulțumiți cu viața pe care o au, rezultatul este mult în urma mediei europene, care înregistrează 83%.
În prezent, 63% dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția greșită în România, aproape la același nivel ca în vara anului 2022.
În ce privește viitorul, majoritatea românilor consideră că propria situație financiară sau economică va stagna sau chiar se va înrăutăți în următorul an, percepție ce se extinde atât la nivel național, cât și european. Anul acesta a scăzut și încrederea în partidele politice. Față de eurobarometrul precedent, 73% dintre români declara că nu au încredere în partide față de anul 64% în vara anului trecut.
În privința războiului din Ucraina, majoritatea românilor sunt mulțumiți de răspunsul din partea Uniunii Europene la invazia rusă, similar cu media europeană. Mare parte a populației este de acord că situația de la granița României reprezintă o amenințare pentru securitatea țării și a Uniunii Europene.
Datele au fost colectate în perioada 12 ianuarie – 6 februarie 2023, folosind un eșantion de 1.041 respondenți cu vârsta de peste 15 ani.