Sorin Cîmpeanu, despre competențele verificate la proba de Matematică: Este vorba despre a ști, a aplica, a raționa

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat, joi competențele care au fost verificate la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale. După ce a prezentat cele șase competențe pe care trebuie să le aibă absolvenții clasei a VIII-a, ministrul a subliniat că este vorba despre a ști, a aplica, a raționa.

16 Iunie 2022, 15:12 (actualizat 16 Iunie 2022, 15:35) Știrile TVR |

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Proba s-a derulat fără incidente deosebite. La Evaluare am avut după cum știți și faza pilot în care lucrările au fost scanate în fața elevilor, le-au fost atribuite coduri și au fost încărcate în platformă.  Toate lucrările la acest moment a fost deja încărcate în platformă și sunt gata de evaluare. Experiență evaluării deja începute la Limba și Literatura Română se derulează rapid deși se aplică pentru prima oară, iar din informațiile pe care le avem satisfacția evaluatorilor este de asemenea la un nivel ridicat.  Subiectele au fost concepute astfel încât să poată fi verificate șase competențe generale, competențele sunt crescendo de la simplu la complex, nivel cognitiv din ce in ce mai ridicat. Prima a fost identificare a unor date și informații, a două competență a fost aceea de utilizare este vorba de reguli și  algoritmi de calcul,  a treia competență este de aplicare, mai exact aplicarea celor reguli de calcul a fost verificată, a patra competență este aceea a exprimării in linbaj matematic, a cincea a analizei și interpretării, a șasea competență cea mai complexă este de modelare și transfer în alte situații altfel spus, este vorba despre a ști, a utiliza, a raționa, deci a ști, a aplica, a raționa, a arătat ministrul Educației, Sorin Cimpeanu.

Cu alte cuvinte, aceste lucruri s-au reflectat în barem și au fost atent formulate subiectele astfel încât să avem clar delimitate pragurile estimate pentru obținerea notei cinci, pentru obținerea notei șapte, pentru obținerea note 8.50, 9.50 și pentru 10 au fost într-adevăr subiecte care în opinia colegilor care au realizat aceste subiecte vor fi făcute de acei elevi care într-adevăr sunt buni la matematică și trebuie să le fie recunoscut acel merit”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

La proba de matematică a Evaluării Naționale au fost prezenți 148.595 de absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși pentru susținerea acestei probe. Au absentat 6.963 de absolvenți. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 3 absolvenți, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).

Subiectele și baremul de corectare sunt publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15:00.

Ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) va avea loc vineri, 17 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru elevii minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se prevederile GDPR. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite acestora, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea