Spania, țara în care un premier, un ministru al Apărării și ministrul de Interne au fost interceptați ilegal. Șefa serviciilor de informații, demisă în urma scandalului, lucra de zeci de ani în domeniu

Șefa serviciilor de intelligence spaniole a fost demisă în urma scandalului de spionaj la nivel înalt. Premierul Pedro Sanchez, ministrul Apărării și ministrul de Interne au fost victime ale interceptărilor ilegale cu ajutorul programului Pegasus, alături de alți 60 de separatiști catalani.

10 Mai 2022, 22:22 Știrile TVR |

Paz Esteban lucra de 40 de ani în slujba serviciilor de informații spaniole, iar din 2019 a fost numită director al Centrului Național de Informații din Spania.

Chemată în Parlament să dea explicații în cazul ascultărilor ilegale cu Pegasus, un program israelian de spionaj achiziționat la nivel guvernamental, Esteban a recunoscut că a avut mandat judecătoresc pentru a asculta telefonul președintelui Cataloniei, Pere Aragones, al fostului președinte Carles Puigdemont și pe cele ale altor 17 politicieni separatiști. Însă nu a știut să explice celelalte interceptări, în care au fost vizați inclusiv membri ai guvernului spaniol.

Isabel Rodriguez, purtător de cuvânt al Guvernului Spaniei: Trei telefoane au fost infectate, despre două aveam deja informații de pe 2 mai, telefonul primului ministru și cel al ministrului Apărării. Cel de-al treilea a fost al ministrului de Interne. S-a întâmplat în iunie 2021, la fel ca cel al ministrului Apărării. A fost, de asemenea, o încercare de a infecta cu Pegasus telefonul ministrului Agriculturii, dar a eșuat“.

Fosta șefă a serviciilor de informații spaniole a fost înlocuită cu mâna dreaptă a ministrului Apărării, Esperanza Casteleiro.

În conferința de presă, ministrul a încercat să reabiliteze imaginea instituției.

Margarita Robles, ministrul Apărării din Spania: Guvernul a fost de acord să schimbe directorul Centrului Național de Informații. Pentru mine, ca ministru al Apărării, este foarte important să subliniez că centrul este format din 3.500 de angajați responsabili, profesioniști și generoși, care îşi pun viața în pericol pentru a lupta pentru libertate, siguranță și drepturile omului“.

Deși Pegasus a fost conceput pentru a sprijini serviciile de informații, Uniunea Europeană a cerut interzicerea programului, din cauză că a fost folosit abuziv de guverne din întreaga lume.

Spionajul asupra celor 3 membri ai guvernului spaniol rămâne deocamdată o enigmă care va trebui însă elucidată până la sfârșitul acestei luni, când premierul Pedro Sanchez va merge în fața Parlamentului pentru a da explicații în cazul interceptărilor ilegale.

Source