Spaniolii nu vor în armată, arată un sondaj realizat în 45 de state. În cazul unui război doar 29 la sută dintre ei ar merge la luptă

Unu din doi spanioli nu ar lupta pentru țara sa, în cazul unui război, arată cel mai recent şi mai amplu sondaj realizat în 45 de state. În schimb, Spania este în topul celor mai dotate țări din punct de vedere militar și are a patra armată ca mărime din Europa. Cea mai recentă investiţie, anunţată de ministerul Apărării, este achiziția de minidrone pentru care va plăti 45 de milioane de euro.

În cazul unui conflict armat doar 29 la sută dintre spanioli ar merge la luptă, în timp ce 53% ar refuza, iar restul se mai gândesc. Studiul clasează Spania în topul țărilor care nu ar merge la război, alături de Italia, Austria, Germania, dar și Nigeria sau Japonia.

Clasamentul este condus detașat de italieni, unde aproape 80% susțin că nu ar merge la război. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 46 de mii de persoane, din 45 de țări.

Spania este o forță la nivel european cu o armată de 120 de mii de militari profesioniști, deși se confruntă cu un deficit de personal de aproape 10% față de ultimii 20 de ani. Așa că ministerul Apărării a oferit, anul trecut, de 3 ori mai multe locuri și burse de studiu pentru formare și dezvoltare profesională a personalului militar.

După războiul din Ucraina și bugetul pentru apărare s-a triplat, depășind 13 miliarde de euro în 2024. Printre priorități se număra achiziția de drone, rachete antiaeriene Mistral 3, sisteme de lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune, avioane Eurofighters și nave de cartografiere maritimă.

În ciuda investițiilor majore, Spania este departe de obiectivul de 2% din PIB stabilit de NATO. În acest moment bugetul pentru apărare este de 1,3%.

RELATARE DE LA OANA DOBRESCU

Distribuie știrea