Specialiștii declară că epidemia de rujeolă este la final, dar avertizează că vaccinarea copiilor e esenţială

Timp de 9 luni, România a fost în alertă, din cauza numărului mare de cazuri de rujeolă. 21 de persoane au murit. Au fost vaccinați cu o doză suplimentară copiii sub un an, tocmai pentru a-i proteja. Acum sunt tot mai puține cazuri, dar medicii infecționiști spun că trebuie să fim precauți. Chiar și adulții care intră în contact cu o persoană infectată e bine să se vaccineze.

Epidemia de rujeolă a fost declarată în decembrie anul trecut și, în lunile care s-au scurs, numărul de cazuri a crecut de peste 10 ori.

Acum, numărul de infectari e în continuă scădere.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: S-a epuizat ceea ce numim noi ‘masă receptivă’, adică oamenii care n-au fost vaccinaţi sau mulţi dintre ei s-au îmbolnăvit şi, în felul acesta, această izbucnire epidemică a încetat.

21 de oameni și-au pierdut viața în timpul epidemiei, din cauza complicațiilor acestei boli infecțioase.

Sandra Alexiu, președinte AMFB: În epidemie s-a considerat necesară vaccinarea cu o doză suplimentară, la 9 luni, pentru a proteja și copii mai mici de un an, pentru că la un an se face prima doză.

Cei mai afectați au fost copiii cu vârste între 1 și 4 ani. Peste 8700. Mai mult de 7000 dintre ei nu aveau nicio doză de vaccin ROR făcută.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Brașov, Alba și Călărași.

Diana Gosman, purtător de cuvânt DSP Brașov: Încă din luna iulie 2023 s-au organizat foarte multe activități de informare și promovare a vaccianrii și cu medicii de familie și cei din unitățile sanitare precum și cu asistenții. Numărul de cazuri a scăzut semnificativ.

Medicii avertizează: vaccinarea copiilor e esenţială

Aprilie a fost luna cu cele mai multe infectări:  aproape o mie de cazuri de rujeolă într-o săptămână.

Adrian Marinescu, director medical, Instittul Matei Balș: Ce am avut în ultimul an, înseamnă o situație extrem de complicată, indiferent de vârstă, dar mai ales la copii am avut, din păcate, multe infecții, au fost persoane spitalizate, complicații, chiar și decese.

Medicii le recomandă chiar și adulților să se vaccineze dacă au intrat în contact cu o persoană infectată, pentru că au trecut mulți ani de la imunizare.

România, codaşă la vaccinare. Medicii de familie au demarat programul „Educaţie pentru Sănătate”

Am uitat lecţia pandemiei, am uitat ce am pierdut şi momentele în care speram să apară un vaccin pentru a ne proteja împotriva Sars-CoV-2, spun medicii când se uită la ratele de vaccinare, mai ales cele de la ROR. Pentru că România e în continuare sub semnul unei epidemii de rujeolă, unde am ajuns şi din cauza informaţiilor preluate din surse nesigure. Astfel că medicii de familie au demarat programul de Educaţie pentru Sănătate, chiar în Săptămâna Mondială a imunizării.

Distribuie știrea