Spitalele, ținte sigure pentru infractorii cibernetici. România este mai puțin vizată, în lipsa unei digitalizări avansate

Infractorii din spațiul virtual s-au adaptat la criza economică. Cer recompensă de la oricine, inclusiv de la instituții importante, chiar vitale ale societății. Spitale din toată lumea au ajuns să plătească hackerii de teamă că le-ar putea virusa aparatura medicală. România scapă însă, pentru că stă atât de rău la digitalizare.

23 Iunie 2022, 19:58 (actualizat 24 Iunie 2022, 00:08) Știrile TVR |

Țintele infractorilor cibernetici sunt spitalele, în ultima vreme. Acum 5 ani, atacul se limita la pagube, fără a cere recompense. Acum, chiar și spitale din Europa plătesc atât cât cer hackerii când își văd blocate sistemele informatice, de teamă că le-ar muri pacienții.

Germania și Statele Unite s-au lovit de astfel de situații. Nici România nu a scăpat de atacurile grupărilor criminale.

Dacă e depistată o puternică protecție antivirus, hackerii apelează la o altă metodă care îi vizează pe angajații spitalelor sau ai clinicilor. Așa cum se întâmplă în această perioadă cu serviciile medicale acordate ucrainenilor.

După atac, hackerii preiau toate datele disponibile de identitate ale clienților sau conturi bancare pe care le vând pe darknet.

Cel mai recent studiu internațional arată că peste 60% dintre instituțiile medicale din lume au fost atacate cel puțin o dată și multe au plătit recompesele. Iar costurile pentru recuperarea pierderilor ajung și la 2 milioane de dolari.

Specialiștii spun că, în România, tocmai lipsa unei digitalizări avansate a ferit instituțiile medicale de astfel de atacuri.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.