• Tue. Dec 7th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Spitalul Județean Piatra Neamț | Un an de la tragedie. Incendiul de la secția ATI, soldat cu 10 victime din rândul pacienților internați. Alți 4 pacienți au murit ulterior din cauza rănilor

Nov 14, 2021

Drama din care sistemul medical ar fi trebuit să tragă învățăminte nu doar că nu a fost singulară, dar s-a mai repetat în alte zece spitale din țară. Între timp, anchetă de la Piatra Neamț nu e nici acum finalizată, iar familiile celor decedați așteaptă și acum pedepsirea celor vinovați.

Alarmă de incendiu s-a declanșat în seara de 14 noiembrie 2020. Un salon din secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț a luat foc. 8 paturi din cele 16 au ars complet. Pacienții, toți cu COVID, în stare gravã și intubăți, nu au avut nicio șansã. Opt dintre ei au murit pe loc. Alți doi, din celãlalt salon, nu au rezistat transferului la camera de primiri urgențe. La un an de la tragedie, durerea rămâne o rana deschisă pentru rudele victimelor care așteaptă ca justiția să găsească vinovații.

Inițial autoritățile au crezut că incendiul violent a izbucnit de la un injectomat, însă anchetatori au stabilit că, de fapt dezastrul s-a produs din cauza unei lumânări aprinse lângă instalația de oxigen de la căpătâiul bolnavilor. Procurorii au pus sub acuzare mai multe persoane.

Între timp, la spitalul din Piatra Neamț se încearcă evitarea unei tragedii similare pe viitor. Recomandările ISU au fost cele care au provocat un val de schimbări și modernizări în logistică unității medicale.

Tragedia de la Piatra Neamț ar fi trebuit să genereze o schimbare de paradigmă în ceea ce privește securitatea la incendii în spitalele românești. Dovadă că acest lucru nu s-a întâmplat sunt cele 10 incendii care au urmat în spitale din toată țară. Multe soldate cu victime omenești.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *