Statele NATO caută soluții să-și țină militarii în serviciu. Aliații iau în calcul revenirea la serviciul militar obligatoriu. În România, 13.000 de cadre au intrat în rezervă în ultimii doi ani

În ciuda amenințării Rusiei, armatele țărilor NATO continuă să se reducă de la an la altul. Problema nu o reprezintă recrutarea de noi soldați, cât mai ales convingerea actualilor militari să rămână în serviciul activ. Este motivul pentru care aliații occidentali iau în calcul revenirea la serviciul militar obligatoriu. Jurnalista TVR Marinela Mititelu explică cum stau lucrurile la nivelul principalelor armate din Europa.

Soldații europeni continuă să plece din armată, exact când NATO are nevoie de ei, titrează publicația Politico. Motivul principal este același peste tot: soldele militarilor sunt extrem de mici. Militarii cu experiență își pot găsi locuri de muncă mult mai bine plătite în sectorul privat.

Guvernele fac eforturi să crească veniturile soldaților, dar rezultatele nu se vor vedea prea curând. De exemplu, luna aceasta, ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a prezentat un plan de retenție a cadrelor militare în serviciul activ.

Anunțul Parisului vine la câteva zile distanță, după ce, un raport anual prezentat Parlamentului german a arătat că, în 2023, Bundeswehr-ul a avut cu aproape 1500 de soldați în minus. Armata germană s-a redus astfel la puțin peste 180.000 de militari.

La rândul său, Franța în ultimii ani, a cunoscut a creștere constantă a plecărilor din armată. Astfel, între 2019 și 2022, plecările au crescut cu 6%.

Și Marea Britanie are un deficit anual de peste 1000 de soldați. În 2023, aproape 5800 au părăsit armata. Și mai alarmant este că din 75.000 soldați, doar 53.000 sunt apți de luptă. Practic o treime, 30%, nu pot fi trimiși pe front pentru că nu sunt apți din punct de vedere fizic sau psihic. Practic armata britanică nu se poate baza pe 3 din 10 soldați.

Situație dramatică și pentru Armata Română. În ultimii doi ani, 13.000 de soldați au trecut în rezervă. Cele mai multe plecări au fost pensionări anticipate. Se estimează să deficitul armatei noastre este de ordinul zecilor de mii de soldați.

Cu toate acestea, recrutările planificate sunt sub nivelul plecărilor din serviciul activ. Anul acesta, MApN a scos la concurs doar 5.000 de posturi.

Distribuie știrea