Statele Unite ale Americii îşi pot relua unele activităţi consulare în Rusia

Ambasada SUA de la Moscova a anunţat vineri că îşi va relua temporar serviciile consulare pentru americani, după ce Rusia a decis să amâne reducerea drastică a personalului reprezentanţei diplomatice americane, relatează AFP.

14 Mai 2021, 17:41 (actualizat 14 Mai 2021, 18:06) |

SUA îşi pot relua unele activităţi consulare în Rusia

Anunţul survine cu câteva zile înainte de prima întâlnire dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov la Reykjavik.

Washingtonul şi Moscova lucrează, de asemenea, la organizarea unui summit Joe Biden-Vladimir Putin în iunie.

În replică la sancţiunile americane, Moscova a interzis ambasadei SUA în Rusia să angajeze personal autohton, ceea ce a constrâns misiunea diplomatică să renunţe la toţi cetăţenii ruşi angajaţi, reducându-şi astfel „mâna de lucru cu 75%”, fapt care a condus la închiderea la 12 mai a celei mai mari părţi din serviciile sale consulare.

Vineri, însă, reprezentanţa americană a comunicat că guvernul rus şi-a amânat interdicţia, permiţând consulatului să „reia serviciile de rutină pentru cetăţenii americani” până pe 16 iulie, cum ar fi eliberarea de paşapoarte sau întocmirea unui certificat de naştere.

Relaţiile ruso-americane s-au deteriorat pe fondul acuzaţiilor Washingtonului de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2020, de spionaj şi atacuri cibernetice.

Administraţia Joe Biden a dispus în luna aprilie noi sancţiuni împotriva unor entităţi având legătură cu Rusia, expulzarea a zece diplomaţi ruşi şi interdicţia ca băncile americane să mai cumpere direct datoria emisă de Rusia.

Moscova a replicat prin expulzarea unui număr similar de diplomaţi, interzicând accesul pe teritoriul său pentru înalţi responsabili americani şi misiunilor diplomatice americane să angajeze personal autohton.

În pofida acestor schimburi punitive, cele două ţări vor să organizeze o reuniune la vârf între liderii lor într-o ţară terţă în iunie.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea