Rusia își intensifica atacurile și avansează pe câmpul de luptă din Ucraina, la mai bine de doi ani de la invazie și nu se întrevede un sfârșit al luptelor. Opțiunile președintelui Zelenski cu privire la ce să facă mai departe și cum să câștige războiul variază de la rău, la… mai rău, se arată într-o analiză The Washington Post. Pe de altă parte, secretarul general al NATO a avertizat, într-un interviu pentru BBC că o alianța a puterilor autoritare acționează din ce în ce mai strâns împotriva democrațiilor occidentale și că lumea este tot mai impevizibilă.
Lumea este acum mult mai periculoasă și mai imprevizibilă cât timp o alianța a puterilor autoritare acționeză din ce în ce mai strâns împotriva democrațiilor occidentale, a avertizat Jens Stoltenberg. Într-un interviu pentru BBC, el a remarcat că Rusia, Iranul, China și Coreea de Nord sunt din ce în ce mai aliniate și se susţin reciproc.
El a spus că președintele Putin crede că poate câștigă pe câmpul de luptă și trebuie să i se transmită că nu se va întîmplă acest lucru și că aliații vor fi alături de Ucraina cât timp este nevoie.
A sugerat însă Kievului că ar trebui să se pregătească de unele compromisuri și a vorbit despre masa negocierilor, unde, în general, se încheie un război.
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: Modalitatea de a convinge Rusia că trebuie să se așeze și să accepte soluția în care Ucraina prevalează ca națiune suverană și independentă în Europa este să acordăm sprijin militar Ucrainei. Și apoi, desigur, la sfârșitul zilei, Ucraina trebuie să fie cea care decide ce fel de compromisuri este dispusă să facă. Trebuie să le dăm posibilitatea să fie într-o poziție în care să poată obține un rezultat acceptabil în jurul mesei de negocieri.
Secretarul general al NATO apropus un fond pe 5 ani de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina, dar aliații au păreri împărțite pe acest subiect. Oficali ucrainenei și occidentali consideră că președintele Zelenski se află într-o situație de blocaj. Ajutorul din partea SUA întârzie, iar avioanele de luptă F-16 așteptate în următoarele luni vor fi puține și nu vor schimba situația prea mult.
Zelenski a declarat că Ucraina nu va acceptă decât recuperarea întregului teritoriu, inclusiv regiunile controlate de Rusia din 2014. Liniile de luptă s-au schimbat în ultimul an și pare improbabilă varianta recuceririi zonelor din est și sud, potrivt unei analize Washington Post. Ucraina nu are capacitatea de a iniția o ofensivă, a apreciat un diplomat occidental pentru publicația americană, apreciind că sprjinul pe care îl primește este pentru menținerea liniilor defensive, în timp ce întârzie decizia privind mobilizarea, întrucât este nepopulară.