Strategia României la criza refugiaţilor din Ucraina, prezentată la întâlnirea Jill Biden de către Mădălina Turza, coordonatorul strategic al asistenţei umanitare în România

Strategia României la criza umanitară a refugiaţilor din Ucraina, cu accent pe asistenţa psihologică destinată persoanelor care au trecut prin trauma războiului, a fost prezentată, sâmbătă, de consilierul de stat din cadrul Cancelariei premierului, Mădălina Turza, coordonator strategic al asistenţei umanitare a refugiaţilor, în cadrul unei întâlniri cu Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden.

07 Mai 2022, 21:10 (actualizat 07 Mai 2022, 21:11) Știrile TVR |

Jill Biden şi Mădălina Turza / FOTO: Guvernul României

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a desemnat-o pe Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și coordonator strategic al asistenței umanitare a refugiaților, să reprezinte Guvernul României la întâlnirea de astăzi cu doamna Dr. Jill Biden, prima doamnă a Statelor Unite ale Americii. Întrevederea a avut loc la sediul Ambasadei SUA la București.

În dialogul cu Prima Doamnă a SUA, Mădalina Turza a prezentat şi eforturile pe care România le face pentru integrarea copiilor ucraineni în sistemul de educaţie din România.

“Faptul că România a reuşit să sprijine aproape 900.000 de mii de persoane alungate de război, într-un context social post pandemic complex, arată nu numai capacitatea noastră de a fi solidari şi de a ne mobiliza, ci şi capacitatea de coordonare instituţională şi răspuns rapid al României de la cel mai înalt nivel de decizie al executivului, până la personalul care lucrează neobosit la punctele de trecere a frontierei”, a declarat Mădălina Turza.

De asemenea, Mădălina Turza a oferit detalii cu privire la asistența psihologică oferită persoanelor care au trecut prin trauma războiului, programele derulate în domeniul sănătății mintale, precum și măsurile aplicate pentru integrarea copiilor ucraineni în sistemul de educație din România.

Totodata, consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului a prezentat mecanismul de coordonare a eforturilor Guvernului cu Agențiile ONU prezente în România și cu societatea civilă, parteneri importanți în gestionarea crizei refugiaților.

Aplicarea mecanismelor de cooperare europene pentru gestionarea situației provocate de agresiunea rusă din Ucraina a reprezentat un alt subiect abordat in cadrul intrevederii.

Prima doamna a Statelor Unite ale Americii a exprimat deplina susținere pentru oferirea suportului și solidarității față de statele aflate în prima linie în gestionarea crizei ucrainene.

Source