Student despre România: „Mi-am dat seama după primul semestru că eu, dacă aş sta 4 ani aici, probabil m-aş irosi”. De ce este Olanda în topul preferințelor celor care vor să studieze în străinătate

În ciuda condiţiilor de admitere care s-ar putea înăspri în viitor, Olanda rămâne în topul preferinţelor tinerilor care vor să studieze peste hotare. Îi atrag taxele scăzute, programele în limba engleză şi multiculturalitatea, spun cei care nici nu concep să urmeze cursurile unei facultăţi în ţară. Pentru că problema cea mai mare în Olanda este cea legată de cazări, consultanţii educaţionali vin şi cu sfaturi pentru viitorii studenţi. Cei mai mulţi dintre ei au doar bilet dus.

Doi tineri din Braşov – unul elev, celălalt student – sunt convinşi că drumul lor duce în Olanda.

David Muntean, elev: – Sunt elev în clasa a XII-a, dar eu am avut exemple şi acasă şi prieteni care au plecat deja, am avut şi exemple de prieteni care au rămas aici şi am văzut cât de puţin le place. Şi atunci am zis să mă apuc din timp, să nu mă prindă anul I în România, să plec cât timp încă pot.

Andrei Pricop, student: „Sunt student la Universitatea Transilvania din Braşov, dar am decis că nu e chiar pentru mine, sistemul de învăţământ din România fiind bazat foarte mult pe memorare şi mi-am dat seama după primul semestru că eu, dacă aş sta 4 ani aici, probabil m-aş irosi.”

Şi pentru Robert Olanda este prima opţiune.

Robert Popescu, elev în clasa a XI-a, Colegiul Naţional Tudor Vianu: „Eu vin dintr-o familie care părinții mei și bunicii mei au făcut facultatea ba în Austria, ba în Olanda și în Germania și vreau să urmez acest drum.”

Taxe mici şi multe programe în limba engleză sunt primele atuuri oferite de statul olandez. Dar lucrurile nu rămân așa.

Alexandru Ioan, profesor în cadrul unei universităţi de ştiinţe aplicate din Olanda: „Vor fi incluse pe viitor niște reguli – în timpul studiilor să ai nivelul de limbă olandeză minim B2 sau să limiteze numărul de programe de limbă engleză.

Reporter: – De ce s-a ajuns aici?

Alexandru Ioan, profesor în cadrul unei universităţi de ştiinţe aplicate din Olanda: – În principiu din cauza cazărilor, în orașele mari sunt foarte multe probleme cu cazările. (…) Un alt motiv – guvernul olandez își dorește ca cei care studiază în Olanda să rămână în Olanda.”

Hristiyan Ralchev, marketing director universitate din Olanda: „Atunci când vine vorba de cazare, da, este dificil, dar totul se reduce la timp. Foarte multe universităţi oferă camere dar în cele mai multe dintre cazuri este primul venit primul servit.”

În topul ţărilor preferate pentru studii universitare sunt şi Marea Britanie, Germania, Franţa sau Spania.

Vlad, elev: „Germania sau Austria clar. M-am uitat şi în ţara noastră, dar mi-ar plăcea mai mult să studiez în afară din cauza practicii pe care o fac.

Reporter: – Ce reproşaţi sistemului de învăţământ românesc?

Lipsă de finanţare, de implicare şi, după cum se vede la momentul actual, nu sunt şanse pentru o viaţă mai bună.

Alexandra Bădescu, director general adjunct companie consultanţă educaţională: „Marea Britanie revine în topul preferinţelor românilor deoarece universităţile din Marea Britanie acordă burse de studiu între 5.000 şi 10.000 de lire sterline, astfel ajungându-se la taxa de 9.250 de lire, cât era şi înainte de Brexit.”

Date neoficiale arată că în jur de 50.000 de tineri români au plecat la studii în străinătate în ultimii ani.

Distribuie știrea