Studenţi ai prestigiosului Trinity College din Dublin vor elibera zona pe care o ocupaseră în urmă cu cinci zile pentru a protesta contra ofensivei militare israeliene din Fâşia Gaza, după ce solicitările lor au fost acceptate de instituţia de învăţământ irlandeză, informează France Presse.
”S-a ajuns la un acord după discuţii încununate de succes între conducerea universităţii şi manifestanţi”, a anunţat Trinity College într-un comunicat difuzat pe website-ul său.
Potrivit preşedintelui sindicatului studenţilor, Laszlo Molnarfi, declaraţia conducerii Trinity College arată ”puterea mişcării studenţeşti”.
Trinity College a anunţat că va separa ‘‘investiţiile în companiile israeliene care au activităţi în teritoriul palestinian ocupat şi care apar pe lista neagră a Naţiunilor Unite în această privinţă”.
Manifestanţii îşi stabiliseră vineri ”campamentul în solidaritate cu Palestina”, pe fondul multiplicării acestor acţiuni de mobilizare în Europa şi în Statele Unite.
Manifestațiile studenților pro-palestinieni se răspândesc în campusurile europene. ”Jos mâinile de pe Rafah!”
Manifestațiile studenților care cer ca universitățile să rupă legăturile cu Israelul din cauza războiului din Gaza s-au răspândit în Europa, provocând confruntări și arestări, în timp ce noi demonstrații au izbucnit în Olanda, Germania, Franța, Elveția și Austria.
Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.170 de persoane au fost ucise. Alte 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.
Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat până joi la prânz cu 34.904 morţi (dintre care cel puţin 60 decese în ultimele 24 de ore) şi 78.514 de răniţi în rândul palestinienilor. Preluare: Agerpres
Rafah, pe marginea prăpastiei. Spitalele nu mai au combustibil. Bebelușii, înghesuiţi 2-3 într-un incubator
Rafah „este pe marginea prăpastiei”, iar cei rămași în orașul din sudul Gazei, inclusiv 600.000 de copii, sunt cei mai vulnerabili și trăiesc în condiții „șocante”, potrivit unui oficial al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii din Rafah, citat de CNN.