Mosfilm, gigantul de stat al cinematografiei sovietice şi ruseşti, care a produs filme clasice precum „Crucişătorul Potemkin” şi „Solaris”, îşi marchează marţi centenarul, iar directorul său general spune că studioul este bine pregătit pentru a prospera în viitor, informează Reuters.
Karen Şahnazarov, care se află la conducerea Mosfilm de peste 25 de ani, spune că impasul dintre Moscova şi Occident în legătură cu conflictul din Ucraina ar trebui să fie benefic pentru producătorii de film ruşi.
Deşi unele dintre filmele occidentale sunt în continuare proiectate în cinematografele ruseşti, adeseori la mult timp după lansările lor din alte ţări, peliculele ruseşti au devenit tot mai importante pentru box-office-ul intern.
„Este un cadou pentru noi”, a declarat Karen Şahnazarov într-un interviu acordat pentru Reuters din complexul Mosfilm de la periferia Moscovei, referindu-se la scăderea numărului de filme occidentale prezentate în cinematografele ruseşti.
El a fost una dintre cele mai importante personalităţi culturale din Rusia care au susţinut public ceea ce Kremlinul numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina la scurt timp după ce aceasta a început.
„Mai există o altă problemă – cum putem folosi această situaţie? Sper că îşi va avea efectul. Este de înţeles că concurenţa este esenţială pentru industria cinematografică, dar există momente în care trebuie să ridicăm nivelul producţiei noastre de film, iar acum este un moment bun pentru a face acest lucru”, a adăugat el.
Box-office-ul din Rusia a depăşit 40 de miliarde de ruble (450 milioane de dolari) în 2023, potrivit Tatianei Golikova, viceprim-ministru care conduce consiliul de administraţie al Fondului cinematografic din Federaţia Rusă.
Ea a declarat la sfârşitul anului trecut că încasările cinematografice din ţară s-au apropiat de nivelurile pre-pandemice, când filmele occidentale erau proiectate mai frecvent, şi că, în 2023, filmele ruseşti au generat venituri de 28 miliarde de ruble în box-office-ul total din Rusia.
Încă o forţă
Mosfilm a supravieţuit atât epocii comuniste sovietice, când filmele erau supuse unei cenzuri stricte, cât şi recesiunii economice severe care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991.
Mosfilm realizează doar o mică parte din filmele ruseşti, dar rămâne o forţă, dispunând de decoruri exterioare extinse, care recreează peisaje urbane din epoca imperială, studiouri avansate de înregistrare şi editare, facilităţi CGI şi un mare complex cinematografic.
„Mosfilm nu este inferior niciunui studio din lume şi le depăşeşte pe multe dintre ele”, a declarat Karen Şahnazarov, care este şi regizor de film.
Cineastul rus, în vârstă de 71 de ani, a declarat că este mândru de studioul moscovit cu prilejul centenarului său, adăugând că, deşi este deţinut de stat, Mosfilm îşi acoperă propriile costuri.
Postul de televiziune de stat Rossiya 1 a difuzat pe 20 ianuarie o gală care a celebrat personalităţi marcante ale trecutului, printre care Serghei Eisenstein, regizorul şi coscenaristul filmului „Crucişătorul Potemkin” din 1925.
Printre alte filme produse de Mosfilm se numără „Solaris”, un celebru lungmetraj din 1972 regizat de Andrei Tarkovski.
Karen Şahnazarov a repetat declaraţii anterioare ale sale, potrivit cărora el a considerat că războiul din Ucraina era inevitabil şi că „cealaltă parte este responsabilă” – o referire la Occident.
Comentariile sale reflectă explicaţia Kremlinului pentru acest conflict, pe care îl prezintă ca pe o luptă existenţială pentru supravieţuire împotriva Statelor Unite, care vor să subjuge Rusia.
Kievul şi aliaţii săi resping această justificare şi spun că cel mai sângeros conflict din Europa izbucnit după cel de-Al Doilea Război Mondial este o acaparare ilegală de pământuri în timpul căreia forţele ruseşti au comis crime de război. Moscova neagă aceste acuzaţii.
„Când doi oameni puternici se întâlnesc, fiecare dintre ei vrea întotdeauna să domine”, a spus Karen Şahnazarov, vorbind despre Rusia şi Occident. „Este ceva inevitabil”, a adăugat el în acelaşi interviu.
El a spus că filmele despre război sunt mai populare decât orice alt gen de film în Rusia şi dincolo de graniţele ruseşti – un aspect care l-a surprins.
Multe dintre cele mai de succes filme produse de studioul Mosfilm au avut acţiuni plasate în timpul războaielor şi tulburărilor sociale, inclusiv în timpul unei revolte, al unei invazii eşuate în Rusia antică şi al celui de-al Doilea Război Mondial.
„Toate marile noastre succese, atât cele sovietice, cât şi cele ruseşti, au mult mai puţini spectatori decât filmele noastre despre război”, a mai spus directorul Mosfilm.
sursa Agerpres