Studiu: Consumatorii a cel puțin o ceașcă de cafea pe zi pot avea o activitate fizică mai ridicată, dar pot experimenta și tulburări ale somnului

28 Martie 2023, 14:29 Știrile TVR |

Cafea boabe

”Consumul a cel puțin o ceașcă de cafea pe zi ar putea să vă facă să vă mișcați mai mult, dar să dormiți mai puțin și ar putea să vă expună la un risc mai mare pentru un tip de palpitații cardiace”, se arată în studiu.

„Constatarea de ansamblu este că nu există o singură consecință legată de sănătate a consumului de cafea, ci că realitatea este mai complicată decât atât”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Gregory Marcus, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco.

„Marea majoritate a cercetărilor pe această temă au fost observaționale, ceea ce înseamnă că ne uităm și vedem ce se întâmplă cu persoanele care beau sau nu cafea”, a spus cardiologul.

Pentru a avea o idee mai bună despre efectele imediate ale cafelei asupra sănătății, autorii au recrutat 100 de adulți sănătoși, care aveau în medie 39 de ani și proveneau din zona San Francisco.

Cercetătorii i-au echipat pe participanți cu ceasuri pentru a le monitoriza pașii și somnul, cu monitoare de glicemie și dispozitive de electrocardiogramă care le urmăreau ritmul cardiac.

Fiecare participant a fost îndemnat în mod aleatoriu să bea cât de multă cafea dorea timp de două zile, apoi să se abțină timp de două zile, repetând acest ciclu pe o perioadă de două săptămâni.

În zilele în care au băut cafea, participanții au făcut în medie cu 1.058 de pași mai mult decât în zilele de abținere, au constatat autorii. Dar în acele zile, somnul a fost afectat, participanții având cu 36 de minute mai puține de somn. Cu cât au băut mai multă cafea, cu atât mai multă activitate fizică și mai puțin somn au avut parte.

Cafeaua părea să afecteze și inima. Cercetătorii nu au găsit nicio dovadă a unei relații semnificative între consumul de cafea și contracțiile atriale premature, care sunt „bătăi de inimă timpurii, foarte comune, pe care le experimentăm cu toții, care apar din camerele superioare ale inimii”, a spus cardiologul Gregory Marcus. Acestea se pot simți ca o fluturare sau o bătaie sărită în piept.

„Persoanele cu mai multe contracții atriale premature au un risc mai mare de a dezvolta o tulburare a ritmului cardiac foarte semnificativă din punct de vedere clinic, numită fibrilație atrială”, a adăugat el.

Consumul a mai mult de o ceașcă pe zi a dus la o incidență cu aproximativ 50% mai mare a contracțiilor ventriculare premature, sau PVC, în comparație cu zilele în care nu s-a consumat cafea.

Aceste bătăi ale inimii apar din camerele inferioare ale inimii și pot fi resimțite și ca o bătaie saltată sau palpitații.

„Așadar, acest lucru oferă dovezi convingătoare că ar putea fi utilă experimentarea renunțării la cafea în cazul acelor persoane care se confruntă cu palpitații deranjante”, a spus medicul cardiolog.

Peter Kistler, care este șeful departamentului de electrofiziologie de la Spitalul Alfred din Melbourne, Australia, a descris studiul ca fiind solid, dar a avertizat că „acesta este un studiu pe termen scurt la voluntari sănătoși”.

„Acesta nu oferă nicio informație cu privire la beneficiile pe termen lung sau la efectele adverse ale consumului de cafea pe termen lung”, a declarat Kistler, care nu a fost implicat în studiu. „Acest lucru nu oferă informații despre impactul cafelei la persoanele cu alte afecțiuni de sănătate și, în general, (participanții la studiu) au consumat cantități modeste de cafea”.

Atunci când oamenii beau cafea, ar putea fi mai motivați să facă exerciții fizice sau să aibă performanțe îmbunătățite odată ce încep să facă mișcare, a spus Dr. Gregory Marcus.

Dar oamenii „nu ar trebui să extrapoleze acest lucru la consumul de băuturi energizante sau de doze mari de cofeină ca modalitate de îmbunătățire a antrenamentelor”, deoarece dozele mari pot duce la tulburări, a spus el.

Faptul că consumul de cafea a dus la mai puțin timp de somn poate că nu este surprinzător, dar ar putea fi un potențial aspect genetic al acestei constatări.

Cercetătorii au colectat probe ADN de la participanți, iar cei care au avut scăderi mai mari ale orelor de somn atunci când au consumat cafea aveau variante genetice asociate cu un proces mai lent de metabolizare a cofeinei. Pe de altă parte, persoanele cu variante genetice asociate cu un metabolism mai rapid, au avut mai multe contracții ventriculare premature.

Aceste constatări sugerează că o abordare individualizată a consumului de cafea ar putea fi cea mai potrivită metodă pentru a determina efectele asupra sănătății, potrivit studiului.

Kistler a avut un alt punct de vedere cu privire la constatarea diminuării somnului.

„Cafeaua este cel mai comun „medicament” pentru îmbunătățirea cognitivă”, a spus el. „Oamenii care beau cafea sunt mai puțin obosiți. Acest lucru nu este neapărat un lucru negativ”.

Efectele pe care studiul le-a descoperit merită luate în considerare în funcție de obiectivele personale privind sănătatea, a spus Dr. Gregory Marcus.

„Oamenii pot fi liniștiți că, cu siguranță, nu există efecte extrem de periculoase iminente ale consumului de cafea”, a adăugat cardiologul.

Source

Distribuie știrea