Studiu Salvați Copiii România: Violența fizică și verbală îndreptată împotriva minorilor, fenomen îngrijorător

Bătaia e încă parte din educație pentru unii. Un studiu realizat de organizația Salvați Copiii România în rândul minorilor scoate la iveală o realitate îngrijorătoare. Aproape jumătate dintre copii români sunt în continuare disciplinați fizic de părinți, iar 20% dintre ei sunt bătuți grav cu diferite obiecte.

07 Decembrie 2021, 07:18 (actualizat 07 Decembrie 2021, 08:43) |

Și în școală, abuzul fizic este în continuare întâlnit în țara noastră, chiar dacă procentele sunt în scădere.

Studiul a fost realizat pe o perioadă de 20 de ani și este o radiografie extrem de precisă a modului în care s-a manifestat abuzul asupra minorilor.

Aproape jumătate dintre copii au răspuns că părinții ii ceartă, iar tot atîția susțin că mama și tatăl sunt în conflict.

Încă mai sunt utilizate pedepse precum statul în genunchi, la colț sau izolarea în propria cameră.

Unii susțin că merg la culcare flămânzi sau că sunt trimiși la muncă.

Unul din doi copii spune că este bătut cu mâna, 13% cu cureaua, unii cu bățul, cu lingura de lemn sau alte obiecte din casă.

E nevoie de un sat să crești un copil, eu spun de ani de zile că este nevoie de un sat să abuzezi un copil. Cînd vorbim despre tăcere, nu vorbim doar despre tăcerea victimei, ci și, sui generis și în mod obligatoriu, despre complicitatea adulților, precizează medicul psihiatru Daniel Diaconu.

Studiul arată că, în școlile din România, elevii sunt disciplinați fizic și agresați verbal de cadrele didactice. 76% spun că sunt certați, 22% abuzați verbal, iar 5% bătuți de profesori.

Avem foarte multe situații în care părinții invită cadrele didactice să recurgă la acte de violență acolo unde copiii nu sunt disciplinați, nu sunt atenți la ore, nu-și fac datoria, a afirmat Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației.

Un copil care intră la clasa unui profesor cu teamă, pentru că nu ltie în ce toane, în ce dispoziție este nu va fi concentrat la cnținuturile academice pe care acesta urmează să le livreze. Este nevoie să creăm o atmosferă prietenoasă, de bună dispoziție, explică Aura Stănciulescu, consilier școlar.

Peste jumătate dintre cei care sesizează abuzuri asupra copiilor le raportează la poliție, instituțiile de protecția copilului sau organizații non-guvernamentale.

Anul trecut, în România au fost sesizate peste 10.000 de cazuri de abuz asupra copiilor.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea