SUA: Afirmaţiile lui Putin despre războiul ”defensiv” din Ucraina, o “absurditate flagrantă” şi “insultă” adusă victimelor

SUA au calificat luni drept “absurditate flagrantă” şi “insultă” adusă victimelor afirmaţiile lui Vladimir Putin, potrivit cărora invazia rusă în Ucraina este “preventivă”, potrivit France Presse.

10 Mai 2022, 07:52 (actualizat 10 Mai 2022, 08:01) Știrile TVR |

Edward ”Ned” Price, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane / FOTO: Twitter

A vorbi despre o acţiune defensivă este o absurditate flagrantă, a vorbi despre altceva decât despre un război premeditat” este “un afront adus adevărului istoric”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, după discursul preşedintelui rus ocazionat de data de 9 mai, când Rusia marchează victoria asupra Germaniei naziste în 1945.

Este o insultă adusă celor care şi-au pierdut viaţa şi celor care au fost victime ale acestei opresiuni absurde“, a subliniat Ned Price.

În Ucraina “nu sunt decât ucraineni şi nu nazişti”, a răspuns guvernul american la discursul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a justificat invadarea ţării vecine cu scopul de a învinge nazismul, relatează EFE, citată de Agerpres.

“Am auzit aceeaşi fanfaronadă, aceleaşi falsuri, aceleaşi minciuni în retorica sa, pe care le-am auzit de la început“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării, John Kirby, într-o conferinţă de presă.

Putin şi-a apărat luni campania militară prin necesitatea de “învinge nazismul” în Ucraina şi a garanta securitatea Rusiei în faţa “ameninţării” NATO, într-un discurs rostit cu ocazia zilei victoriei asupra Germaniei naziste.

“Apărarea patriei a fost întotdeauna sacră. Acum, în zilele noastre, luptaţi pentru oamenii noştri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre, Rusia”, a subliniat preşedintele rus în cadrul tradiţionalei parade militare din Piaţa Roşie.

Kirby a calificat drept “ridicol” faptul că Putin a vorbit despre nazismul din Ucraina pentru a justifica invazia, care a început pe 24 februarie.

Ucraina nu reprezintă o ameninţare nici pentru Rusia şi nici pentru oricine altcineva“, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care a subliniat că atacul rusesc “este nejustificat”.

Kirby şi-a exprimat regretul că liderul rus a considerat “oportună” invadarea Ucrainei în acest moment, deşi, în realitate, a avut “multe alte alternative” înainte de a ataca ţara vecină.

Reprezentantul Pentagonului a menţionat că SUA şi-ar fi dorit mai mult să audă luni de la Putin cum intenţionează să pună capăt războiului, cum îşi va retrage trupele din Ucraina şi cum va respecta suveranitatea acesteia.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source