SUA califică drept ”extorcare” cererea Moscovei adresată Ucrainei de a demilitariza culoarul pentru exportul de cereale

SUA au calificat luni drept ”extorcare colectivă” cererea pe care Moscova a adresat-o Ucrainei de a nu utiliza culoarul destinat exporturilor de cereale în scopuri militare, după un atac asupra flotei sale în Crimeea şi după ce Rusia şi-a suspendat participarea la acordul privind exportul acestor cereale, informează AFP.

31 Octombrie 2022, 21:31 (actualizat 31 Octombrie 2022, 21:32) Știrile TVR |

Navă cu cereale, din Ucraina / captura Youtube

“Aceasta seamănă fie cu o pedeapsă colectivă, fie cu o extorcare colectivă”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

“Aceasta nu este o problemă ce vizează doar două ţări de pe Terra. Acesta este un imperativ urgent” pentru ţările în curs de dezvoltare, a afirmat Price.

“Suspendarea acordului de către Moscova ar reprezenta o pedeapsă colectivă pentru restul lumii, dar mai ales pentru ţările cu venituri mici şi venituri intermediare care au nevoie disperată de aceste cereale”, a adăugat el.

Ned Price şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu creşterea preţurilor la produsele alimentare peste tot în lume, deja constatate din cauza incertitudinii din jurul acordului asupra transportului de cereale.

Rusia a cerut luni ca Ucraina să-şi asume “angajamente” că nu va utiliza în scopuri militare culoarul destinat exporturilor de cereale. “Nu poate fi vorba de a garanta securitatea pentru oricine şi orice în această zonă atât timp cât Ucraina nu-şi va asuma angajamente suplimentare pentru a nu utiliza această rută în scopuri militare”, a subliniat Ministerul Apărării rus pe Telegram.

Ministerul rus a îndemnat ONU, garantul acordului asupra cerealelor ucrainene semnat în iulie, să ajute la “obţinerea de garanţii din partea Ucrainei că ea nu va utiliza culoarul umanitar şi porturile ucrainene desemnate pentru exportul de produse agricole în scopul comiterii de acte ostile împotriva Rusiei”.

Moscova şi-a suspendat participarea la acordul ce permite exporturile de cereale ucrainene, esenţiale pentru aprovizionarea alimentară mondială, după un atac întreprins sâmbătă cu drone aeriene şi submarine asupra flotei sale staţionate în Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea