SUA își avertizează aliații că Rusia ar putea pune pe orbită o armă nucleară, anul acesta

Servciile secrete americane i-au informat pe cei mai apropiați aliați europeni că, dacă Rusia va lansa o armă nucleară pe orbită, probabil că o va face anul acesta – dar și că ar putea, în schimb, să lanseze un focos „marionetă”, inofensiv, pe orbită, pentru a face Occidentul să caute să descopere capacitățile sale, relatează The New York Times.

Această evaluare a avut loc după ce oficialii americani din informații au condus o serie de briefing-uri secrete pentru aliații lor din NATO și din Asia, iar detaliile cu privire la intențiile Rusiei au început să se scurgă.

Opinii împărțite

Agențiile de informații americane au opinii clar împărțite cu privire la planurile lui Vladimir Putin, care, marți, a respins acuzația că ar intenționa să pună o armă nucleară pe orbită, iar ministrul său al Apărării a spus că aceast avertisment al serrviciilor americane de informații reprezintă un efort de a determina Congresul să autorizeze mai mult ajutor pentru Ucraina.

În timpul unei întâlniri cu ministrul Apărării Serghei Șoigu, Putin a spus că Rusia a fost întotdeauna „categoric împotriva” plasării de arme nucleare în spațiu și a respectat Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, care interzice armarea spațiului, inclusiv plasarea de arme nucleare. arme pe orbită.

”Nu doar cerem respectarea acordurilor existente pe care le avem în acest domeniu”, a spus el citat de presa de stat rusă, „dar ne-am propus de multe ori să întărim aceste eforturi comune”.

La câteva ore după ce oficialii americani au declarat că ei cred că Rusia face progrese cu privire la o armă nucleară spațială concepută pentru a amenința rețeaua de sateliti a Americii, Pentagonul a trimis pe orbită un sistem de urmărire a rachetelor, parte a unui nou efort vast de a consolida prezența în creștere a armatei americane în spațiu și contracararea amenințărilor din partea Rusiei și Chinei.

Miercuri, Putin a întărit rolul central pe care crede că îl joacă arsenalul nuclear al Rusiei în apărarea țării vizitând o fabrică de avioane, unde a urcat în boxa pentru bombe a unui bombardier strategic TU-160M, cel mai modern din flota rusă.

Modernizarea sistemelor de atac ale Rusiei

Vladimir Putin nu a ascuns interesul său de a moderniza sistemele de atac ale Rusiei, din perioada Războiului Rece, cum ar fi un bombardier care poate ajunge în Statele Unite și este proiectat să transporte două duzini de arme nucleare. Și a atras atenția asupra unei flote de arme noi – unele încă în dezvoltare – inclusiv torpila nucleară Poseidon fără pilot, care a fost proiectată să traverseze Pacificul, fără control uman, pentru a exploda pe coasta de vest a Statelor Unite. (Rusia a fost mai puțin transparentă cu privire la accidentele care au însoțit testarea acestor noi arme.)

Dar o armă spațială ar fi diferită. Spre deosebire de restul arsenalelor rusești sau americane, nu ar fi proiectată să lovească orașe sau ținte militare sau orice loc de pe Pământ. În schimb, ar fi înglobată în interiorul unui satelit, capabilă să distrugă roiuri de sateliți comerciali și militari, care se află alături, pe orbită terestră joasă, inclusiv pe cei precum Starlink, care refac capabilități de comunicații globale.

Capacitatea Ucrainei de a-și conecta guvernul, armata și conducerea prin Starlink a fost cea care a jucat un rol critic în supraviețuirea țării în primele luni după invazia rusă, de la care se fac doi ani în această săptămână.

În analiza pe care Statele Unite au furnizat-o aliaților, oficialii americani au spus că Putin ar putea crede că simpla amenințare a unei perturbări masive – chiar dacă asta ar însemna aruncarea în aer a propriilor sateliți ai Rusiei – ar putea imbunătăți arsenalul său nuclear cu o nouă și puternică metodă de descurajare.

Dacă bombardierul TU-160, în care s-a urcat miercuri Vladimir Putin, și-ar lansa vreodată bombele asupra Statelor Unite sau a unei națiuni NATO, represaliile ar fi probabil rapide. Dar Putin, au spus analiștii americani omologilor lor, ar putea crede că vechea doctrină a Războiului Rece a „distrugerii reciproce asigurate” nu s-ar aplica în spațiu: nimeni nu ar risca un război pentru aruncarea în aer a sateliților, mai ales dacă nu ar exista victime umane.

Dar oficialii americani admit că au încredere scăzută în propria lor analiză, dacă Putin este într-adevăr pregătit să lanseze o armă nucleară pe orbită. Ei au ajuns la concluzia că Rusia a testat un astfel de sistem la începutul anului 2022, cam în momentul în care președintele Rusiei a ordonat invadarea Ucrainei. Dar a fost nevoie de ceva timp pentru agențiile de informații americane de a determina că testul a fost, practic, o punere pe orbită a unei arme nucleare.

O armă ”marionetă”

Acum acele agenții sunt împărțite în evaluarea a ceea ce ar putea urma. Unii cred că Putin ar putea lansa o armă „marionetă”, dar nu este clar dacă a fost falsă sau reală – făcând un răspuns cu atât mai dificil.

Însă îngrijorarea la Washington este suficient de mare încât secretarul de stat Antony Blinken și-a avertizat omologii chinezi și indieni săptămâna trecută că, dacă o armă nucleară ar detona vreodată pe orbita joasă a pământului, le-ar elimina sateliții. El i-a îndemnat să-și folosească influența asupra lui Putin, pentru a preveni desfășurarea vreodată a armei.

Şoigu, şeful apărării, a declarat marţi că Rusia nu încalcă tratatul din 1967, dar nu a mai vorbit despre vreun astfel de plan. “„”Nu avem nimic din toate astea și ei știu că nu avem, dar ei încă fac zgomot”, a continuat el, la întâlnirea cu Putin. „Motivul pentru care Occidentul face acest zgomot constă în două lucruri: în primul rând, să sperie senatorii și congresmenii, ca să extragă fonduri nu doar pentru Ucraina, ci și să contracareze Rusia și să o supună înfrângerii strategice”.

„Și în al doilea rând, din punctul nostru de vedere, ei ar dori să ne împingă atât de stângaci să reîncepem un dialog privind stabilitatea strategică”, a spus el, făcând referire la discuțiile care au fost în desfășurare pentru scurt timp înainte de invazia Ucrainei, privind semnarea unui act care să îi succeadă Noului tratat START. care limitează numărul total de arme pe care SUA și Rusia le pot desfășura. Tratatul expiră în doi ani.

Discuțiile respective au abordat, de asemenea, noi tipuri de arme și noi tehnologii, inclusiv inteligența artificială, care ar putea reprezenta noi amenințări nucleare. Dar discuțiile s-au încheiat cu invazia Ucrainei și nu s-au reluat niciodată.

Distribuie știrea