SUA și Coreea de Sud anunță un nou acord pentru a contracara amenințarea nord-coreeană

27 Aprilie 2023, 08:56 Știrile TVR |

Președintele american Joe Biden și liderul sud-coreean Yoon Suk Yeol / FOTO: Captură Twitter

Anunțul, care a inclus un angajament reînnoit al Seulului de a nu realiza o bombă nucleară proprie, a apărut în urma discuțiilor de la Casa Albă dintre președintele american Joe Biden și liderul sud-coreean Yoon Suk Yeol, care au abordat subiecte precum Coreea de Nord, cipurile și comerțul cu semiconductori și războiul din Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă comune, Yoon a declarat că el și Biden au convenit asupra măsurilor de consolidare a apărării Coreei de Sud ca răspuns la amenințarea reprezentată de Coreea de Nord.

„Cele două țări au convenit asupra unor consultări prezidențiale bilaterale imediate în cazul unui atac nuclear al Coreei de Nord și au promis să răspundă rapid, ferm și decisiv folosind întreaga forță a alianței, inclusiv armele nucleare ale Statelor Unite”, a declarat Yoon.

Biden a reiterat oferta Statelor Unite către Coreea de Nord de a purta discuții cu privire la programele nucleare și antirachetă ale acesteia, care a fost ignorată de liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Reprezentanța Coreei de Nord la Națiunile Unite nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

DESCURAJAREA COREEI DE NORD

Programele de înarmare ale Coreei de Nord, care avansează rapid – inclusiv rachete balistice care pot lovi orașe americane – au ridicat întrebări cu privire la faptul că Washingtonul ar folosi cu adevărat armele sale nucleare pentru a apăra Coreea de Sud în cadrul a ceea ce numește „descurajare extinsă”.

Sondajele de opinie din Coreea de Sud arată că o majoritate dorește ca Seulul să își achiziționeze propriile bombe nucleare, un pas căruia Washingtonul i se opune.

Conform unei noi „Declarații de la Washington”, SUA vor oferi Seulului informații detaliate despre planurile de urgență ale SUA pentru a descuraja și a răspunde la orice atac nuclear în regiune, precum și dreptul de a participa la aceste planuri, prin intermediul unui grup consultativ nuclear SUA-Coreea, au declarat oficialii americani.

Washingtonul va trimite, de asemenea, un submarin cu rachete balistice în Coreea de Sud, într-o demonstrație de forță, prima vizită de acest fel a unui submarin din ultimii 30 de ani, au declarat oficialii americani.

Biden a precizat că nu vor fi amplasate arme nucleare americane pe teritoriul sud-coreean.

O „VICTORIE” PENTRU COREEA DE SUD?

Măsurile convenite nu sunt pe măsura așteptărilor exprimate de unele persoane din Coreea de Sud și „este puțin probabil să convingă Coreea de Nord să renunțe la dezvoltarea și testarea armelor de distrugere în masă sau să liniștească dezbaterea din interiorul Coreei de Sud cu privire la viitorul său în domeniul nuclear”, a declarat Jenny Town, membră a grupului de monitorizare a Coreei de Nord 38 North, cu sediul la Washington.

Sue Mi Terry, membră a grupului de reflecție Wilson Center, a considerat că această mișcare este în mare parte retorică și că se întâmplă pentru a descuraja Coreea de Sud să se lanseze în domeniul nuclear.

„Despre asta este vorba”, a spus ea. „Dar rămâne de văzut dacă va mulțumi opinia publică coreeană”.

Terry a declarat că orice reluare a testelor cu bombe nucleare de către Coreea de Nord, pentru prima dată din 2017, ar spori alarma în Coreea de Sud și apelurile pentru propriul arsenal nuclear – sau pentru redistribuirea armelor nucleare tactice americane în țară.

Chiar și așa, creșterea implicării Seulului în dezbaterile despre arme nucleare ar trebui să îi permită lui Yoon să argumenteze în fața publicului național că Washingtonul ia în serios preocupările Seulului.

Duyeon Kim, analist la Center for a New American Security, a numit Declarația de la Washington „o mare victorie pentru alianță și în special pentru Coreea de Sud”.

Ea a spus că una dintre cele mai notabile evoluții a fost faptul că cele două părți au pus la cale scenarii care includ un răspuns militar din partea SUA, în timp ce în trecut acest lucru era considerat ca fiind strict secret pentru a fi împărtășit.

Oficialii americani au subliniat că nicio armă nucleară americană nu va fi reîntoarsă în peninsulă, iar Coreea de Sud va continua să nu dețină controlul asupra arsenalului nuclear american.

Vizita lui Yoon este doar a doua vizită de stat pe care Biden a găzduit-o de la preluarea mandatului în urmă cu doi ani – primul oaspete de acest fel a fost președintele Franței.

De asemenea, summitul a generat acorduri privind securitatea cibernetică, vehiculele și bateriile electrice, tehnologia cuantică, asistența externă și investițiile economice.

Biden și Yoon au discutat, de asemenea, despre tensiunile dintre China și Taiwan și despre activitățile militare chineze în Marea Chinei de Sud.

Într-o declarație comună, cei doi președinți au subliniat importanța menținerii stabilității în strâmtoarea Taiwan.

De asemenea, ei s-au opus cu fermitate „oricăror încercări unilaterale de a schimba status quo-ul în Indo-Pacific, inclusiv prin revendicări maritime ilegale, prin militarizarea caracteristicilor revendicate și prin activități coercitive”, se arată în declarație.

Statele Unite au planificat să informeze China cu privire la pașii făcuți împreună cu Seulul, au declarat oficialii americani, semnalând dorința de a atenua relațiile tensionate.

Source

Distribuie știrea