SUA și Germania au respins oferta Poloniei care vrea sa doneze avioanele MIG 29 pentru Ucraina

Polonia mai are 23 de avioane multirol Mig 29 operaționale și 18 aparate de atac Suhoi 22. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că este gata să trimită avioanele Mig 29 la baza americană de la Ramstein, în Germania, unde ar fi putut fi puse la dispoziția Statelor Unite. Washingtonul le-ar fi putut expedia în Ucraina.

Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei: “Întotdeauna am subliniat că Polonia nu este parte în acest război şi nici NATO. De aceea, orice decizie privind livrarea de arme ofensive trebuie luată de întreaga alianţă, în unanimitate. De aceea suntem gata să trimitem flota noastră de avioane MIG la Ramstein, dar nu suntem pregătiţi să facem o mutare unilaterală pentru că, repet, nu suntem parte în război.”

Pentagonul a respins însă oferta, despre care a anunțat că nu poate fi susținută. Mig 29 este un avion multirol proiectat de atelierul Mikoian Gurievici în perioada sovietică.

Ar fi o opțiune ideală pentru Ucraina, care a folosit multă vreme acest tip de aparat militar. Antrenarea piloților ucraineni să zboare pe avioane americane ar dura mai mulți ani. Liderul de la Kremlin a avertizat în repetate rânduri că orice țară care își pune la dispoziție aeroporturile pentru aviația militară ucraineană va fi considerată ca parte a conflictului.

Source

Distribuie știrea