Statele Unite au anunţat marţi că au dejucat asasinarea pe teritoriul lor a unui politician sau a unor oficiali guvernamentali, într-un complot pus la cale de un pakistanez care are legături cu Iranul, pentru a răzbuna moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în 2020 într-un atac american, relatează AFP.
„De ani de zile, Departamentul de Justiţie a lucrat neobosit pentru a contracara încercările Iranului de a se răzbuna pe oficialii americani pentru asasinarea generalului iranian Soleimani”, a precizat secretarul justiţiei, Merrick Garland, într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Asif Merchant, un cetăţean pakistanez cu legături cu Iranul, a fost arestat şi este urmărit penal pentru „crimă prin intermediul unor asasini”, a anunţat Merrick Garland, alături de directorul FBI, Christopher Wray, şi procurorul federal din Brooklyn (New York), Breon Peace.
Arestat pe 12 iulie de agenţi FBI care s-au dat drept asasini şi apoi plasat în detenţie, „Merchant, care lucra pentru persoane din străinătate, este suspectat că a planificat uciderea unor oficiali guvernamentali americani pe teritoriul SUA”, a acuzat procurorul Peace.
Fără a identifica personalităţile vizate, secretarul Justiţiei a exclus „orice legătură” între inculpat şi tentativa de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump în Pennsylvania pe 13 iulie, după zvonurile despre un complot al Iranului.
Pakistanezul în vârstă de 46 de ani a fost arestat chiar înainte de a părăsi Statele Unite şi este considerat de Washington ca fiind „strâns legat de Iran” pentru că are o soţie şi copii în Teheran. El mai are o familie la Karachi, în Pakistan.
Pentru directorul FBI, Christopher Wary, această utilizare a asasinilor „este inspirată direct din metodele iraniene”.
„Departamentul de Justiţie a investigat o serie de cazuri împotriva unor persoane care acţionează în numele guvernului iranian pentru a ucide americani în Statele Unite”, a declarat Garland.
„Aceste ameninţări vor continua probabil, iar acest caz nu este ultimul”, a avertizat el.
Iranul este inamic al Statelor Unite. Relaţiile lor diplomatice au fost rupte din 1980.
Cu doar doi ani în urmă, Teheranul a descris drept „ridicole” acuzaţiile sistemului judiciar american conform cărora un membru al Gărzilor Revoluţionare a complotat să-l omoare pe John Bolton când era consilier pentru securitate naţională al preşedintelui de atunci, Donald Trump.
Sub preşedintele Trump, la 3 ianuarie 2020, generalul Soleimani, care a fost arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu şi şeful Forţei Quds responsabile de operaţiunile externe ale Gărzilor Revoluţionare, a fost ucis de un atac american cu dronă la Bagdad, în Irak