SUA, UE şi Comitetul Nobel au criticat condamnarea la închisoare a lui Ales Bialiaţki, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a condamnat vineri pedeapsa cu închisoarea pronunţată împotriva lui Ales Bialiaţki, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 şi un reprezentant al mişcării pentru democraţie din Belarus, informează AFP.

04 Martie 2023, 07:40 (actualizat 04 Martie 2023, 07:46) Știrile TVR |

Ales Bialiaţki / FOTO: Captură Twitter Viasna

„Condamnăm această parodie a justiţiei după ce instanţa l-a condamnat astăzi pe laureatul Premiului Nobel Ales Bialiaţki şi pe alţi trei, la şapte până la zece ani de închisoare, în încercarea de a suprima democraţia şi drepturile omului în Belarus”, a scris Blinken pe Twitter.

„Solicităm eliberarea domnului Bialiaţki şi a tuturor prizonierilor politici din Belarus”, a adăugat secretarul de stat american potrivit căruia „Belarus are dreptul la un viitor democratic”.

Comitetul care decernează Premiul Nobel pentru Pace a condamnat acest verdict.„Procesul şi acuzaţiile împotriva lui sunt motivate politic”, a declarat preşedintele comitetului norvegian, Berit Reiss-Andersen, într-un comunicat.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat, la rândul său, într-un comunicat, condamnarea la închisoare a lui Ales Bialiaţki şi a altor activişti din Belarus „pentru acuzaţii false şi motivate politic”.

„Uniunea Europeană condamnă în cei mai fermi termeni posibil procesele lor false, care sunt încă un exemplu îngrozitor al regimului Lukaşenko, care încearcă să îi reducă la tăcere pe cei care se ridică în apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ale poporului din Belarus”, a spus el.”Lukaşenko nu va reuşi. Apelul lor la libertate este puternic, chiar şi din spatele gratiilor”, a adăugat Borrell. UE solicită eliberarea a peste 1.450 de prizonieri politici şi „este pregătită să reacţioneze la represiunile şi la abuzurile privind drepturilor omului”, se mai arată în declaraţie, conform dpa.

Un tribunal din Minsk l-a condamnat vineri pe activistul Ales Bialiaţki la zece ani de închisoare.
Organizaţia pentru drepturile omului Viasna a declarat că doi colaboratori ai lui Bialiaţki, arestaţi ca şi el în iulie 2021, Valentin Stefanovici şi Vladimir Labkovici, au fost, la rândul lor, condamnaţi la nouă, respectiv, şapte ani de privare de libertate. Un al patrulea inculpat, Dmitri Soloviev, judecat în lipsă după ce a fugit în Polonia, a fost condamnat la opt ani de închisoare.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea