Suceava: Profesori ai Universității ”Ștefan cel Mare”, în topul mondial al cercetătorilor realizat de Universitatea Stanford şi Editura Elsevier

Şapte profesori ai Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) au fost incluşi într-un top al celor mai citaţi cercetători din lume, ce a fost realizat de un colectiv de cercetători de la Universitatea Stanford din SUA şi Editura Elsevier, a informat, marţi, Biroul de presă al instituţiei academice sucevene.

14 Decembrie 2021, 15:15 (actualizat 14 Decembrie 2021, 15:34) |

USV / FOTO: facebook.com/universitateasuceava

Este vorba despre prof. univ. dr. Mircea Oroian (Facultatea de Inginerie Alimentară), profesor asociat Ian S. Evans (Facultatea de Istorie şi Geografie), prof. univ. dr. ing. Radu Daniel Vatavu (Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor), prof. univ. dr. Mihai Covaşă (Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice), şef lucr. dr. ing. Alexandru Lavric (Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor), conf. univ. dr. Oana Geman (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport) şi şef lucrări dr. ing. Alin Mihai Căilean (Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor).

Topul a fost alcătuit pe baza numărului de citări din anul 2020 ale articolelor publicate şi a altor indicatori privind vizibilitatea internaţională a cercetării în anul trecut, informaţii ce au fost puse la dispoziţie de baza de date Scopus.

Pentru alcătuirea clasamentului au fost evaluate rezultatele a 7 milioane de oameni de ştiinţă, ale căror publicaţii au fost grupate în 22 de domenii şi 176 de sub-domenii, şi s-au luat în calcul mai mulţi indicatori, cum ar fi indicele Hirsch, citările în baza de date Scopus, numărul de co-autori, alături de un indicator compus.

La nivel naţional, în clasament se regăsesc 191 de autori care sunt afiliaţi la 30 de universităţi şi la mai multe institute de cercetare.

Cu cei şapte cercetători incluşi în top, USV ocupă poziţia 6 (locul 9) între universităţile româneşti, primele trei poziţii fiind ocupate de Universitatea Politehnica din Bucureşti (14 autori), Universitatea Bucureşti (13 autori) şi Universitatea Politehnica din Timişoara (12 autori).

Potrivit sursei citate, acest rezultat este cu atât mai valoros dacă ne raportăm la faptul că, în ultimii ani, personalul de cercetare din USV, deşi a reprezentat doar 0,8% din totalul la nivel naţional, a publicat mai mult de 1,30% din totalul articolelor indexate la nivel naţional.

sursa agerpres

Source

Distribuie știrea