Sud-coreenii sunt interesați de domeniul nuclear din România

Coreea de Sud este interesată de sectorul nuclear din România. Prezent la București, premierul sud-coreean a discutat cu prim-ministrul român despre posibilitatea ca, în viitor, firmele coreene să se implice în consolidarea și construcția de centrale nucleare în țara noastră. România este deschisă ideii, mai ales că acest lucru va duce la consolidarea securității energetice.

10 Mai 2023, 08:23 (actualizat 10 Mai 2023, 14:00) Știrile TVR |

Han Duck-S00, prim-ministrul Republicii Coreea de Sud, întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: Am reiterat susținerea pentru creșterea investițiilor sud-coreene de tip greenfield . Îmi exprim speranța să vedem în România noi investiții sud-coreene. Am discutat despre posibilitatea de a investi în domeniile energiei verzi al tehnologiilor digitale, industriilor alimentare precum și întărirea legăturilor la nivelul IMM-urilor.

Am exprimat deschiderea noastră pentru analizarea și practic continuarea și întărirea prezenței coreene în domeniul energiei nucleare încurajând investițiile coreene în proiectele românești în acest domeniu foarte important.

Han Duck-S00, prim-ministrul Republicii Coreea de Sud: I-am solicitat premierului Ciucă să ia în considerare posibilitatea ca firmele coreene să participe la reabilitarea centralelor nucleare din România și la construcția de noi centrale nucleare. Și am solicitat să simplifice și procedura de a obține viza și permis de ședere pentru expații coreeni.

Premierul sud-coreean a mai cerut autorităţilor române să ia în considerare sprijinirea organizării Expoziţiei mondiale la Busan.

Discuţiile au vizat şi situaţia din peninsula coreeană şi războiul din Ucraina.

„Am stabilit necesitatea ca România şi comunitatea internaţională să reacţioneze în mod unitar şi decisiv la deteriorarea situaţiei din peninsula coreeană ca urmare a provocărilor continue ale Coreii de Nord, inclusiv prin lansarea de rachete. În ceea ce priveşte războiul din Ucraina cele două părţi şi-au exprimat îngrijorarea privind deteriorarea situaţiei umanitare ca urmare a războiului prelungit. Am convenit că solidaritatea şi sprijinul comunităţii internaţionale sunt mai importante ca niciodată şi am decis să colaborăm pentru restabilirea rapidă a păcii şi a reconstrucţiei în Ucraina”, a spus Han Duck-Soo.

Un memorandum de înţelegere între Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA şi Autoritatea Portuară Busan a fost semnat cu prilejul întrevederii

Source

Distribuie știrea