Sudiu: Peste 21.000 de sinucideri în România într-un deceniu, cele mai multe în Regiunea Centru

12 Mai 2023, 12:24 (actualizat 12 Mai 2023, 12:45) Știrile TVR |

Depresie, anxietate

Sociologul Ciprian Iftomoaei, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, a declarat că acest studiu a fost elaborat în co-autorat de Vicenţiu-Robert Gabor, Octavian Groza, Ciprian Iftimoaei, pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, prof. univ. dr. Octavian Groza de la Facultatea de Geografie şi Geologie a UAIC fiind cel care a supervizat lucrarea publicată în Revista Română de Statistică.

Sociologul ieşean a precizat, că prin acest studiu, efectuat pe parcursul unui deceniu, autorii nu şi-au propus să fie cercetate cauzele care au determinat aceste persoane să recurgă la acte suicidare, întrucât ar fi o abordare ştiinţifică mult mai complexă şi interdisciplinară,

„Ne-am propus să descriem incidenţa sinuciderilor din ţara noastră abordând două dimesiuni: spaţialitatea şi temporalitatea. Noi am urmărit să răspundem la întrebarea ‘unde se produc sinuciderile?’, incidenţa (rata – n.r) raportat la 100.000 de locuitori. Adică localităţile, judeţele, regiunile, unde incidenţa este mai mare, iar componenta de temporalitate, perioada de timp de 10 ani. Nu ne-am preocupat de cauzele sinuciderilor. Am făcut această analiză geostatistică în România pentru perioada 2011-2020”, a declarat Ciprian Iftomoaei.

Conform sursei citate, în ciuda numărului impresionant de mare al persoanelor care din diferite motive au decis să îşi pună capăt vieţii, numărul acestora a scăzut de la un an la altul.

„Am constatat o tendinţă descendentă a incidenţei fenomenului sinuciderilor în România. Rata sinuciderilor a scăzut de la 12,61 sinucideri la 100.000 de locuitori, cât era în anul 2011, la 9,02 în anul 2020, când rata medie a ajuns la 10,75 sinucideri la 100.000 de locuitori. Altfel spus, a scăzut numărul sinuciderilor, respectiv, de la 2.538 de sinucideri câte erau în anul 2011 la 1.739 de cazuri în 2020. Pe parcursul celor zece ani studiaţi au fost înregistrate 21.252 de sinucideri, cam cât populaţia municipiului Moineşti”, a explicat sociologul.

El a precizat că cea mai mare incidenţă este întâlnită în Regiunea Centru, dar că cele mai multe astfel de acte suicidare au fost înregistrate în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

„Cea mai ridicată rată medie a sinuciderilor a fost înregistrată de Regiunea Centru a ţării, cu o medie de 15,40 sinucideri la 100.000 de locuitori. În ceea ce priveşte clasamentul incidenţei sinuciderilor pe judeţe, cele mai mari rate medii au fost înregistrate de Harghita (26,72), Covasna (23,99), Mureş (18,21), la care se asociază judeţele Satu Mare şi Bihor. Regiunea Centru este urmată de regiunea de Nord-Est, unde media este de 12,58 sinucideri la 100.000 de locuitori. Cele mai mici valori au fost înregistrate în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Vest, unde rata medie este de 4,69 şi respectiv de 9,26 sinucideri la 100.000 de locuitori. Judeţele cu cele mai mici rate medii au fost Bucureşti (4,28), Ilfov (6,46), Timiş (7,4), Dâmboviţa (8,04) şi Vâlcea (8,23). Dinamica arată o tendinţă de descreştere, doar în judeţul Harghita fiind păstrată o oarecare stabilitate a incidenţei în intervalul celor zece ani”, a explicat Ciprian Iftimoaei.

El a anunţat că acestei cercetări îi va urma o alta, în care vor fi analizaţi factorii determinanţi sociali, economici ai incidenţei sinuciderilor în România.

„Practic vom face o analiză statistică multivariată. Vom încerca să explicăm incidenţa sinuciderilor în timp şi spaţiu, pornind de la variabile independente cum ar fi sărăcia, educaţia, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, ponderea persoanelor cu studii superioare, dar şi alţi factori. Sperăm ca rezultatele acestei cercetări să trezească atenţia autorităţilor responsabile în domeniul sanitar, medical, a psihiatrilor, psihologilor, asistenţilor sociali. Ţinând cont de aceste coordonate spaţiale şi temporale ale incidenţiei sinuciderilor în România, sperăm că autorităţile vor interveni preventiv în acele localităţi, judeţe şi zone unde am văzut că ratele sunt mai mari în perioada analizată, 2011-2020”, a mai spus Ciprian Iftimoaei.

Source

Distribuie știrea