Sumă record pentru Casa Verde: 2 miliarde de lei, pentru programul de fotovoltaice. Se lansează și Rabla pentru tractoare

Ministerul Mediului alocă anul acesta un buget record de două miliarde de lei prin programul Casa Verde Fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. În premieră, vor fi finanţate unităţile de stocare a energiei electrice, dar şi acumulatori, a anunţat ministrul Mediului. În consultare publică a fost lansat și Ghidul de finanţare a Programului Rabla pentru tractoare. Este o premieră în ţara noastră.

Programul Casa Verde Fotovoltaice crește anul acesta finanțarea de la 20.000 de mii la 30.000 de lei pentru fiecare beneficiar. Este și prima dată când se va finanța achiziția de acumulatori și de unități de stocare a energiei electrice. 67.000 de noi beneficiari ar urma să aibă acces la acest program.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Alocăm suma record de 2 miliarde de lei. Asta înseamnă și mai multă independență energetică pentru locuința respectivă și asta înseamnă facturi și mai mici pentru românii beneficiari de astfel de programe. Sistemul pleacă de la minimum 3 Kwh.

Laurențiu Adrian Neculaescu, președinte, Administrația Fondului pentru Mediu: Vom începe pe 27 septembrie înscrierea persoanelor fizice în aplicația aferentă, până în 9 octombrie. Vom ajunge la numărul total de 200.000 de familii care au beneficiat de programul Casa Verde Fotovoltaice.

Asociațiile de proprietari cer să fie acceptate în program.

Mihai Mereuță, reprezentant asociații de proprietari: Ideea ar fi să se modifice condițiile AFM, să introducă și asociațiile de proprietari cu două treimi, decizia în cadrul asociației.

Ștefan Vasile, reprezentantul unei asociații de proprietari: E o suprafață suficientă să asigure pentru întregul bloc. Suntem 50 apartamente, 50 panouri.

Ministrul Mediului a anunțat și lansarea programului – pilot Rabla pentru tractoare.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Intensitatea sprijinului este între 65 și 80%. Dacă vorbim de tineri fermieri până în 40 ani, decontăm 80% din valoarea tractorului, dacă discutăm de alte categorii, putem finanța maxim 65%.

Un program de mare ajutor în special micilor fermieri, spun reprezentanții asociațiilor agricole.

Daniel Radu, prim-vicepreşedinte Asociaţia Forţa Fermierilor: Marea nevoie a fermierilor este de a înlocui tractoarele de mică capacitate, pentru că mulți fac agricultură cu urmașii uzinei Tractorul. Este nevoie de împrospătare a parcului auto cu tractoare mai puternice, mai puțin poluante.

Bugetul alocat programului Rabla pentru tractoare este de jumătate de miliard de lei. Ghidul de finanțare se află în consultare publică.

Distribuie știrea