”Sună în Rusia!” Vorbitorii de limbă rusă din Lituania îi sună pe ruși ca să le spună adevărul despre războiul din Ucraina

În Lituania, câțiva tineri au început un proiect de informare a rușilor cu privire la realitatea din Ucraina. Vorbitorii de limba rusă sunt rugați să formeze la întâmplare numere de Rusia și să vorbească deschis despre invazie.

Proiectul ” Sună în Rusia” a fost creat de o companie IT, publicitate și comunicare din Lituania. A fost creat un ghid de conversație și o bază de date în care sunt numerele de telefon a peste 40 de milioane de ruși.

În Rusia, oamenii sunt decuplaţi total de lainformaţia liberă şi independentă. Cei mai mulţi nu folosesc nici o sursă de informare independentă. Aşa că, „Sună în Rusia” ar putea fi singură opţiune pentru ruşi ca să obţină o alternativă la informaţiile pe care le primesc în Rusia, a spus Edmundas Jakilaitis, fondatorul proiectului.

La proiect, participă peste 32 de mii de voluntari care locuiesc fie în Lituania, Statele Unite sau Marea Britanie. Tomas, de exemplu e din Vilnius. Din cele 50 de telefoane pe care le-a dat în Rusia, doar o singură persoană nu i-a închis.

Voluntarii încearcă să suplinească astfel absența presei libere din Federație.

Săptămâna trecută regimul lui Vladimir Putin a adoptat legea cenzurii potrivit căreia oricine riscă 15 ani de închisoare dacă autoritățile constată că difuzează știri false.

Source

Distribuie știrea