În plină pandemie, românii sunt nevoiți să consume tot mai multe alimente și alte produse scumpe din import. De la începutul anului, importurile au crescut la peste 70 de miliarde de euro și au fost cu aproape o pătrime mai mari decât în perioada similară a anului trecut. Specialiștii pun fenomenul pe seama problemelor producției interne și avertivează: importurile tot mai mari pot duce la creșterea inflației, dar și la deprecierea leului față de principalele valute.
De la începutul anului, România a importat alimente și animale vii în valoare de peste 5,8 miliarde de euro. Importurile de mâncare au crescut cu aproape 13% față de perioada similară a anului trecut, arată cele mai recente statistici oficiale.
De exemplu, 70% din cantitatea totală de carne de porc pe care o consumăm este adusă din import. Producția fermelor românești a scăzut cu aproape 15% în ultimul an, mai ales din cauza pestei porcine africane. Și prețurile au crescut.
Importurile de alimente au crescut și în condițile în care producatia locală e afectată de scumpirea materiilor prime și a utilităților, spun reprezentații industriei.
președinte, Federația Sindicatelor Naționale din Industria Alimentară: Pe fondul puterii de cumpărare scăzute a românilor, va conduce la scăderea vânzărilor, la închiderea unor fabrici mici, la reducerea activității în fabricile mai mari. (…) Categoric, importuri mai mari.
Și importurile de combustibili, mașini și echipamente, și alte bunuri nealimentare sunt în creștere. Economiștii avertizează că fenomenul poate duce la deprecierea cursului de schimb, în condiile în care, pentru achizițiile din afara țării trebuie schimbate sume tot mai mari de lei în valută.
DRAGOȘ CABAT, analist financiar: Este normal ca leul să se deprecieze faţă de moneda unică în situaţia în care aceste importuri trebuie finanţate cumva. Dacă bunurile din import devin dintr-odată mai scumpe şi cele produse în România, aceleaşi bunuri, se aliniază la aceleaşi preţuri, deci generează şi o presiune pe inflaţie.
De altfel, Banca Naţională anunţă că se aşteaptă ca rată anuală a inflației să-și prelungească trendul pronunțat crescător până spre mijlocul anului viitor, mult deasupra țintei previzionate anterior.
De la începutul anului, importurile au urcat la 71,2 miliarde de euro și au fost mai mari cu 23,2% față de perioada similară din 2020. În comparație, exporturile au însumat aproape 55 de miliarde de euro și au crescut cu 21,7%%, în același interval, mai arată statisticile oficiale.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă