Suprafaţa agricolă protejată de căderile de grindină este cu peste o treime mai mare decât cea de anul trecut

Recoltele fermierilor vor fi mai puțin expuse la fenomenele meteo extreme. Anul acesta, suprafaţa agricolă protejată de căderile de grindină este cu peste o treime mai mare decât cea de anul trecut. Măsura a fost luată în condițiile în care ploile cu gheaţă sunt tot mai frecvente și distrug recoltele de legume și fructe. Iar fermierii au oricum costuri de producție în creștere.

17 Aprilie 2022, 17:58 (actualizat 17 Aprilie 2022, 20:45) Știrile TVR |

În țară sunt pregătite 94 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, față de 65, câte au funcționat anul trecut. Personalul din centrele regionale e gata să intervină în caz de alertă.

Majoritatea culturilor protejate sunt culturi viticole, legumicole și pomicole.

Suprafața agricolă totală care poate fi protejată de căderile de grindină depășește 2,2 milioane de hectare, față de 1,5 milioane, anul trecut. Reprezentații Administrației Sistemului Național Antigrindină vor să continue investițiile astfel încât numărul punctelor de lansare a rachetelor să crească la 106, până la sfârșitul anului.

Fermierii spun că au deja costuri mai mari de producție. Iar seceta din iarnă a afectat deja culturile. În aceste condiții, grindina ar aduce pagube suplimentare și cheltuieli în plus.

Analiștii consideră că protejarea recoltelor este și mai importantă în actualul context internațional, în care România poate să-și pună în valoare potențialul agricol atât pentru consumul intern, cât și pentru exporturi.

În prezent, la nivel național, aproximativ 30% din terenurile vulnerabile la fenomenele meteo extreme sunt protejate cu sistemele de rachete antigrindină. Autoritățile ar dori să crească și mai mult suprafața asigurată în anii următori, dar totul depinde de finanțare.

Source

Distribuie știrea