Surse: Tema aderării României la Schengen, în discuție în cadrul unei întâlniri Iohannis – Macron

Preşedintele Klaus Iohannis are, vineri, la Palatul Elysee, o întâlnire bilaterală cu omologul francez, Emmanuel Macron, în marja participării la Forumul pentru Pace de la Paris. Surse oficiale au declarat pentru Agerpres că discuţiile vor viza aderarea României la spaţiul Schengen, situaţia din Ucraina, relaţia bilaterală şi prezenţa militară a trupelor franceze în ţara noastră.

11 Noiembrie 2022, 20:59 (actualizat 11 Noiembrie 2022, 21:15) Știrile TVR |

Președintele Klaus Iohannis la Forumul de pace de la Paris / FOTO: presidency.ro

Şeful statului a avut, vineri, în marja Forumului pentru Pace de la Paris, o întrevedere şi cu preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la cea de-a V-a ediţie a Forumului pentru Pace de la Paris, care are loc vineri şi sâmbătă la Palatul Brongniart.

Grupul parlamentar de prietenie cu Olanda a transmis vineri membrilor Parlamentului Regatului Ţărilor de Jos o invitaţie la dialog în vederea susţinerii României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

“În condiţiile în care România îndeplineşte, încă din 2011, toate criteriile de aderare la Schengen – securizarea graniţelor, a aeroporturilor şi porturilor româneşti – amânarea nejustificată a acordării dreptului de acces în Schengen prejudiciază atât cetăţenii români şi companiile româneşti, cărora le produc pierderi de timp şi resurse, cât şi fluiditatea circulaţiei mărfurilor pe piaţa unică europeană”, se arată în scrisoarea adresată omologilor olandezi de către parlamentarii români, membri ai grupului, semnată de către deputatul Viorel Băltăreţu, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Ţărilor de Jos.

Documentul mai argumentează că sunt afectate inclusiv schimburile comerciale româno-olandeze, în condiţiile în care România este un partener comercial de încredere pentru Olanda.

“În 2021, valoarea importurilor din Olanda s-a ridicat la aproape 4 miliarde de euro (exporturile româneşti au avut o valoare de 2,5 miliarde de euro în acelaşi an). În plus, Olanda este în topul investitorilor străini în România”, au exemplificat parlamentarii.

Cea mai recentă susținere de la nivel înalt a fost exprimată de pim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo.

“Am vorbit despre perspectiva Schengen, despre ceea ce este un mare pas făcut de Guvernul român şi de instituţii şi, bazat pe marile progrese, sper să se poată face ultimul pas”, a afirmat premierul belgian, după o întâlnire avută la Bruxelles cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, acum două săptămâni.

VEZI și Raportul misiunii voluntare de evaluare a pregătirii României pentru aderarea la Schengen este unul pozitiv. Urmează să convingem Olanda

Source