În România sunt sute de localități unde nu există rețea de apă potabilă. În 2024, anul promisiunilor electorale, mii de români se descurcă cum pot pentru că la ei în localitate nu există sistem de apă potabilă.
România este împărțită în 7 regiuni de dezvoltare, plus Capitala și județul Ilfov, care reprezintă a 8 a regiune. Vă prezentăm situația unităților administrativ teritoriale care nu sunt racordate la rețea de apă potabilă.
Pentru început să vedem cifrele cele mai bune, adică zona cu cele mai multe localități care au sisteme de apa potabilă.
Regiunea Sud – Est
Regiunea Sud Est din care fac parte județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea sta cel mai bine la acest capitol. Din cele 390 de UAT-uri, 341 beneficiază de servicii de alimentare cu apă potabilă.
Rămân 49 care nu au un astfel de sistem, cele mai multe probleme fiind în județele Buzău și Vrancea. Deci această regiune stă cel mai bine, acesta fiind cel mai mic număr de localități fără sistem de apă potabilă.
Regiunea Vest
La mică distanță se află regiunea Vest, din care fac parte județele Arad, Caraș Severin, Hunedoara și Timiș. Aici sunt 323 unități administrativ teritoriale, din care 272 sunt racordate la sistemul de apă potabilă și ne rămân 51 de unități fără un astfel de sistem.
Cele mai mari probleme sunt în județul Caras Severin, unde 20 de UAT-uri nu au sistem de apă potabilă, apoi Hunedoara cu 18 localități și Aradul cu 10 unități.
Regiunea Nord-Vest
Până aici stăm bine, bine sta și următoarea regiune, care este Nord-Vestul și din care fac parte județele Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare.
Sunt 446 de unități administrați teritoriale în aceasta regiune, 382 sunt racordate la sistemul de apa potabilă, iar 64 nu au așa ceva. Cele mai multe localități cu probleme se afla în județul Salaj, 16 la jnumar, apoi în Maramureș sunt 14 și în Bihor 12.
Regiunea de Centru
De acum încolo sărim de 100 de localități pe regiune unde nu există apă potabilă. Iar zonă care se află la limita este Centru, din care fac parte 6 județe.
Aici sunt 107 localități fără sistem de apă curentă și vedem că cele mai mari probleme le au cetățenii din Mureș, apoi sibienii, cei din albă și brașovenii. 107 localități din cele 414 nu au apă potabilă.
Regiunea Sud-Muntenia
Dacă până aici am zis că stăm ok, de aici încolo numărul localităților fără apă potabile crește substanțial.
În regiunea Sud-Muntenia, formată din 7 județe, sunt 110 localități fără acces la rețeaua de apa.
Cele mai multe probleme sunt în județul Teleorman, unde 45 de UAT uri nu sunt racordate la sistem. Apoi urmează Giurgiu și pe locul 3 este județul Ialomița.
Regiunea Sud-Vest Oltenia
Cu cât înaintăm, cu atât probleme sunt mai mari…în era vitezei și anul în care aleșii ne promit lapte și miere. În regiunea Sud-Vest Oltenia, din care fac parte 5 județe sunt 122 de unități administrativ teritoriale care nu sunt racordate la sistemul de apa potabilă.
Cele mai mari probleme sunt în județul Olt, unde sunt 41 de localități cu aceasta problemă, apoi urmează Doljul, cu 34 de localități și Mehedințiul cu 26 de UAT-uri.
Regiunea Nord – Est
Vă întrebați dacă se poate și mai rău? Se poate, da, în regiunea nord – est, formată din 6 județe și unde 213 unități administrați teritoriale nu beneficiază de servicii de alimentare cu apă. Ați auzit bine, 213 localități, iar cele mai mari probleme sunt în județul Suceava, unde sunt 56 de astfel de UAT-uri, apoi topul este completat de Vaslui, cu 42 de unități și Botoșaniul cu 35 de localități.
Deci din 552 de unități administrativ teritoriale, doar 339 au servicii de alimentare cu apa. Atât s-a putut.
București și județul Ilfov
Am lăsat ultimul Bucureștiul și județul Ilfov la sfârșit pentru că lucrurile stau puțin diferit aici. În județul care înconjoară Capitala sunt 41 de unități administrativ teritoriale, iar locuitorii din 3 localități nu au apa curentă. Atenție, discutăm despre un județ cu mulți bani, cu unele dintre cele mai bogate localități din țară și chiar este o rușine ca în 2024 să Reușești să pui pe picioare un sistem centralizat de apă potabilă.
Tragem linie și vedem că în țară noastră, din 3.181 de unități administrativ teritoriale, 711 nu beneficiază de servicii de alimentare cu apă potabilă. Adică aproape un sfert din totalul României.